Blago

Mlin koji vraća u Ćopićeve priče

''Goste dočekamo s osmjehom i ne naplaćujemo", rekla je predsjednica Zavičajnog društva "Branko Ćopić"…
Kultura / Knjige | 15. 06. 2021. u 12:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obnovljeni mlin djeda Triše u Hašanima, rodnom mjestu književnika Branka Ćopića, sve više privlači pažnju posjetitelja, piše Srna.

Svi koji dođu, na nevelikom prostoru, uz šum potoka Kalin i zvuk vodenice, prisjetit će se nekih ranijih vremena, Ćopićevog djetinjstva i likova koje je ovjekovječio u svojim djelima.

Predsjednica Zavičajnog društva "Branko Ćopić" Dušanka Dakić rekla je Srni da ponudu treba upotpuniti.

Prema njenim riječima, od druge polovine prošlog mjeseca organizirana su dežurstva.

"Drago nam je kad dođu gosti. Sjećam se da sam prve nedjelje ja bila dežurna i da su došli gosti i zastali i pitali gdje se plaća ulaz. Goste dočekamo s osmjehom i ne naplaćujemo", rekla je.

Dakić je navela da su posjetitelji zainteresirani da kupe brašno samljeveno u vodenici, te da se raspituju za suvenire.

"Počeli smo sa pripremom suvenira koje ćemo prodavati po simboličnoj cijeni. Želimo da svi koji posjete Hašane ponesu lijepe uspomene", istaknula je.

Prema njenim riječima, članovi Zavičajnog društva "Branko Ćopić" imaju dosta ideja u vezi sa uređenjem prostora, ali su aktivnosti ograničene financijskim sredstvima.

Obnovljeni mlin djeda Triše dio je projekta "Bašta sljezove boje", osmišljen 2015. godine, povodom 100 godina od rođenja Branka Ćopića.

U Hašanima je obnovljena spomen-škola, mlin djeda Triše, a prošle godine je završena izgradnja replike Ćopićeve rodne kuće.

Od spomen-škole, pored Ćopićeve rodne kuće, do mlina, što je oko dva kilometra, pored puta su postavljene table s citatima iz Ćopićevih djela, fotografijama i drugim informacijama, piše Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close