Ćorovića kuća

Mladi pjesnici čitali poeziju Alekse Šantića

Goran Kosanić iz SPKD Prosvjeta kazao je kako je ovo jedna divna manifestacija u kojoj mladi pjesnici odaju svoje poštovanje velikom Aleksi.
Kultura / Knjige | 19. 10. 2018. u 18:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sa poetskom večeri u kojoj su sudionici Senka Marić, Adisa Bašić, Anita Pajević i Adnan Žetica čitali svoju poeziju a ujedno i Šantićevu započeo je dvodnevni Interdiscplinarni skup povodom 150 godina od rođenja Alekse Šantića.

Goran Kosanić iz SPKD Prosvjeta kazao je kako je ovo jedna divna manifestacija u kojoj mladi pjesnici odaju svoje poštovanje velikom Aleksi.

"Ovo je jedan izuzetno dobra manifestacija i dobro druženje, znak da se Aleksa Šantić ne da se vraća nego da je i dalje prisutan u prostoru Ćorovića kuće, što je naše veliko bogatstvo. Bogatsvo je što naši mladi pjesnici, čitaju i pišu o čovjeku koji je zaslužio da se o njemu mnogo više priča. Ono što ja stalno ističem jeste da se taj čovjek vrati u neke druge 'kombinacije' grada, da se vrati u našu gimnaziju, da joj se vrati ime "Aleksa Šantić". Ovo je jedan stepenik, a SPKD Prosvjeta će se i dalje truditi da uspije u tom naumu", kazao je Kosanić.

Program drugoga dana skupa, počinje u 12 sati, također u Ćorovića kući. Andrea Lešić, Ajla Demiragić, Marko Vešović i Enver Kazaz predstavit će naučne radove (eseje, prikaze, kritike) Šantićevog djela, kao i osvrte na njegov sveukupni kulturni i društveni angažman.

Kopirati
Drag cursor here to close