Ivan Vrljić

Mladi mostarski pjesnik za Bljesak: Svi smo u jednu ruku putnici u vremenu

Ukratko, za ovog mladog čovjeka moglo bi se reći kako se bavi onim univerzalnim – umjetnošću.
Kultura / Knjige | 03. 08. 2018. u 09:45 Ivan KRALJEVIĆ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ime Ivana Vrljića iz Mostara sve češće možemo pronaći na kulturnoj karti Hercegovine. Iako je po struci profesor filozofije, bavi se književnošću i književnom kritikom, novinarstvom te pisanjem likovnih recenzija. Ukratko, za ovog mladog čovjeka moglo bi se reći kako se bavi onim univerzalnim – umjetnošću.

Put književnosti protkan je različitim pravcima i žanrovima. Ponekad književni angažman, kao u slučaju mladog Ivana Vrljića, uključuje i onaj novinarski i obratno. Međutim, mnogi ga najprije poznaju kao vrlo talentiranog pjesnika.

''Pjesništvo kao najstarija čovjekova djelatnost je nadopuna svemu. U evanđelju promptno stoji u početku bijaše riječ, a kod pjesnika je upravo riječ ili stih najbitniji. Pogoditi potrebni smisao svemu glavna je pjesnikova preokupacija'', ističe Ivan Vrljić u razgovoru za Bljesak.info.

Zbirka pjesama Ivanov je prvijenac

''Putnik u vremenu'' je Ivanov stvaralački prvijenac. Riječ je o zbirci poezije od ukupno 44 pjesme raznorazne tematike podijeljene u dva ciklusa. Prvi ciklus obavijen je ljubavnom tematikom u formi soneta, a drugi je bliže filozofsko-duhovnom principu stvarnosti s primjesama socijalne tematike.

Zbirka je objavljena u nakladi Društva hrvatskih književnika Herceg- Bosne, urednica knjige je književnica Anita Martinac, a ocjenjivači glumica Tina Laco te književnik Veselin Gatalo. Ilustracije na knjizi uradila je Julijana Raič, a fotografiju naslovnice Željko Miličević.

 Foto: Arhivska fotografija / Ivan Vrljić 

''Svi smo u jednu ruku putnici u vremenu. Na neki način smo putnici iz jednog svijeta u drugi mnogo ljepši i bolji svijet. Vrijeme kao bespovratna kategorija vječna je preokupacija svih književnika i umjetnika'', poručuje Vrljić u razgovoru za Bljesak.info.

Zato iznad svega, dodaje naš sugovornik, vrijedi ona moja mudra misao koja će biti objelodanjena u njegovoj novoj knjizi a glasi: ''Život je vješto ispisan roman u kojem slova i rečenice piše čovjek a Stvoritelj nadodaje točke, upitnike i uskličnike.''

Uskoro objavljuje novu knjigu aforizama

Ivan Vrljić je u potpunosti zaokupljen pisanjem i radom, najviše novinarskih tekstova i književnih recenzija, koje vrlo često možemo čitati u brojnim medijima i na javnim nastupima diljem Hercegovine. Plod toga trebala bi biti, kako je otkrio za Bljesak.info, njegova nova knjiga.

''Očekujem novu knjigu aforizama koju ću obznaniti javnosti čim prije i u što skorije vrijeme. Nastojim još upisati poslijediplomski doktorski studij što mi je već odavno želja. Naravno tu su i još mnoge aktivnosti koje osim pisanja nadopunim'', planovi su ovog mladog i svestranog mostarskog pjesnika.

''Pjesnik je glasnik istine. Samo pod tim imperativom može opstati u današnjem suvremenom svijetu i javnosti. Kako reče velika Isidora Sekulić: 'Bez čega poezija ne može, to je život i smrt: bez čega život i smrt ne vrijede, to je poezija','' poručio je naš sugovornik.

Kopirati
Drag cursor here to close