Od 56. stranica

Memorijalni centar Srebrenica predstavio publikaciju povodom 25 godina genocida

Publikacija će služiti istraživačima, novinarima i svima zainteresiranim za temu genocida u Srebrenici da kroz jednostavan pregled i sažete informacije dobiju lakši uvid u razmjere počinjenog zločina genocida.
Kultura / Knjige | 02. 07. 2020. u 09:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Memorijalni centar Srebrenica je danas predstavio publikaciju „Srebrenica. Genocid. 25 godina poslije.“ koja na 56 stranica obuhvaća pregled povijesnog ikonteksta, opsade i genocida u Srebrenici, negiranja i prikrivanja zločina, svjedoka, presuda i procesuiranja zločina genocida, a donosi i priču Memorijalnog centra, aktivnosti oveinstitucije u ovoj godini, te planove za budućnost.

''Publikaciju „Srebrenica. Genocid. 25 godina poslije“ koja je urađena u dvojezičnom formatu na bosanskom i engleskom jeziku je uredio Nedim Jahić. U prikupljanju podataka, lekturi i redakturi, te provjeri činjenica, ogroman doprinos dali su Azir Osmanović, Hasan Hasanović, Amra Begic Fazlić, Ahmo Mehmedović, Lejla Mehić-Avdić, Zlatan Hajlovac i Almir Salihović.

Prilikom izrade publikacije korištene su poklonjene fotografije autora Laura Boushnak, Kristian Skeie, Ahmedin Đozić, Redžep Ustić, Emir Dzanan, tima Dron.ba i nekoliko novinskih agencija Dizajn i pripremu publikacije realizirala je Azra Kadić. Novi vizualni identitet/logo prikazan na naslovnoj stranici je osmišljen i kreiran od strane kreativnog tima Fabrike“, poručuju iz Memorijalnog centra.

Publikacija će služiti istraživačima, novinarima i svima zainteresiranim za temu genocida u Srebrenici da kroz jednostavan pregled i sažete informacije dobiju lakši uvid u razmjere počinjenog zločina genocida.

''U okviru publikacije predstavili smo i realizirane projekte u posljednjih nekoliko mjeseci, kao i planove razvoja Memorijalnog centra. Na neki način ova publikacija komunicira i s donatorima i onima koji žele podržati naš rad, s obzirom na to da obuhvaća i pregled svih ideja i projekata koje želimo realizirati u naredne četiri godine. Imajući sve ovo u vidu, publikacija predstavlja prvu takve vrste, te je važan iskorak naše institucije u razvoju vlastitih kapaciteta da prikuplja i dijeli informacije o genocidu u Srebrenici“, zaključuju iz Memorijalnog centra.

Kopirati
Drag cursor here to close