Simbol svih čudovišta

Mary Shelley - Žena koja je stvorila lik Frankensteina

U svojoj 16. godini upoznala je Percyja Byssheja Shelleyja, s kojim je pobjegla i tri godine poslije, nakon samoubojstva njegove žene, se i vjenčala. Mary Shelley je imala troje djece od kojih su dvoje vrlo rano umrli.
Kultura / Knjige | 01. 02. 2021. u 13:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Getty Images / Mary Shelley (London, 30. VIII. 1797 – London, 1. II. 1851)

Britanska književnica Mary Wollstonecraft Shelley umrla je na današnji dan prije 170 godina u Londonu. Postala je slavna zbog jednog od najpoznatijih izmišljenih likova u umjetnosti - Frankensteina.

Inače, Mary Shelley bila je kći britanskog autora i filozofa Williama Godwina i u to vrijeme poznate feministkinje Mary Wollstonecraft. Majka joj je umrla 11 dana poslije njenog rođenja.

Njezin otac se 1801. vjenčao sa Mary Jane Clairmont, udovicom sa dvoje djece. Sa deset godina Mary je napisala svoju prvu knjigu, jednu osobnu veziju stare dječje knjige Mounseer Nongtongpaw.

U svojoj 16. godini upoznala je Percyja Byssheja Shelleyja, s kojim je pobjegla i tri godine poslije, nakon samoubojstva njegove žene, se i vjenčala. Mary Shelly je imala troje djece od kojih su dvoje vrlo rano umrli.

Nakon muževljeve smrti vratila se u Englesku (1823), gdje je pisala i živjela povučeno, te uređivala muževljeva djela za tisak. Percy Shelley umro je utopivši se prije 30. rođendana u Livornu.

Inače, Percy Bysshe Shelley jedan je od velikih engleskih pjesnika u pokretu romantizam. Iako tada neshvaćen, danas se smatra jednim od najboljih i najvećih pjesnika engleskog jezika. 

Foto: Literary Hub / Mary i Percy Shelley

Roman Frankenstein ili moderni Prometej (Frankenstein; or, The Modern Prometheus, 1818., prerađen 1831) Mery Shelley vrhunsko je ostvarenje gotskoga romana i kritika čovjekove neobuzdane težnje za znanjem. Roman se otvara i raznorodnim psihoanalitičkim i kulturološkim interpretacijama koje otkrivaju njegovu višeznačnost.

Neki dokumenti kažu kako su Mary i Percy 1816-te, u takozvanoj godini bez ljeta, zajedno sa prijateljem Lordom Byronom proveli zajednički odmor na Ženevskom jezeru.

Zbog kišovitog vremena, njih troje su po cijeli dan pisali strašne priče od kojih je 1818-te nastao roman Frankenstein ili moderni Prometej.

Ime "Frankenstein" je Mary vjerojatno uzela od dvorca Frankenstein, kojeg je vidjela na svom putovanju kotlinom Rheine. Mary je bila veoma načitana žena, što se u mnogim motivima njenih romana oslikava. 

Video: MARY SHELLEY Official Trailer (2018) 

Smrt njezinog supruga bio je također povod pisanju romana Posljednji čovjek (The Last Man, 1826). Radnja romana, o uništenju ljudskoga roda kugom, smještena je u XXI. stoljeće.

Uz druge romane pisala je i kratke priče, biografije te putopise. Priča za djecu Maurice iz 1820. otkrivena je 1997. i objavljena 1998.

U svojim romanima obrađivala je kako svoje tako i doživljaje iz kruga svojih prijatelja.

Frankenstein, lik iz njezina romana, učenjak je koji od dijelova ljudskih trupala stvara umjetnog čovjeka koji uništava sebe i svojega tvorca. Doživio je niz ekranizacija, a prvu je slavu stekao 1931. u filmu kojeg je režirao James Whale, s Borisom Karloffom u glavnoj ulozi.

Mary Shelley je umrla kao uvažena autorica 1. veljače 1851. godine u Londonu. 

Video: Frankenstein (3/8) Movie CLIP - Meet the Monster (1931) HD
Kopirati
Drag cursor here to close