Promocija u Splitu

Martina Mlinarević i Boris Dežulović progovorili o opakoj temi

Popularna spisateljica u knjizi je opisala borbu s agresivnim rakom dojke, koja još traje.
Kultura / Knjige | 09. 11. 2018. u 07:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Martina Mlinarević Sopta, u društvu Borisa Dežulovića i Nebojše Lujanovića predstavila je u četvrtak u prepunoj splitskoj Gradskoj knjižnici Marka Marulića, pred tristo posjetiteljica i posjetitelja, svoju novu knjigu "Huzur".

Kako je riječ o zadanim gabaritima dvorane i iznimno elegantnoj publici, koja je solidarno i pametno iskoristilaki kvadratni centimetar prostora, rekord će teško biti nadmašen, piše Slobodna Dalmacija.

Popularna spisateljica u knjizi je opisala borbu s agresivnim rakom dojke, koja još traje. Boris Dežulović, čija je trinaest godina stara, uspješna borba s rakom testisa i klasični novinski tekst o tome Martini Mlinarević bili velika inspiracija, bio je autorsko pojačanje od kojeg s razlogom strepi svaka zloćudna pojava.

'Maknite ruke s mog volana'

''Vječno ću pamtiti ovo ulaženje u knjižnicu uz pljesak kad sam mislila da će mi srce puknut. Nisam planirala da ovo završi kao knjiga, a razlog za objavu knjige bile su mi stalne poruke koje sam primala i na koje sve nisam stigla odgovoriti. Najveća satisfakcija mi je što su deseci žena, mladih cura nakon mojih tekstova otišle na pregled i otkrile karcinom. Divni splitski liječnik Eduard Vrdoljak rekao mi je da s vrata ordinacije može vidjeti tko će preživjeti, a tko ne. Morate imati snagu u glavi da ćete rasturiti rak.

Ali teže posljedice od dijagnoze raka imao mi je spontani pobačaj prve bebe. Tek kada sam napisala tekst o tome, saznala sam da je gotovo svaka žena koju poznajem imala spontani pobačaj, neke po dva ili tri. Ali to je nešto čega se sramimo, to ne proradimo, o tome ne pričamo.

 Kad mi se rak vratio, pomislila sam i da je to zato što se nisam molila. Ali nema to veze s očenašima. Ako mi Bog treba pomoći, neka mi pomogne zato što sam dobro činila, a ne što sam se oprala molitvom ili pješadijom do Međugorja.

S promocije dobijem i dosta krunica, ali sve ih ostavim kćeri Uni u sobi da nju čuvaju. Ja se držim one Hladnog piva: Maknite ruke s mog volana'', kazala je spisateljica Mlinarević.

'Jedna žena u Ljubuškom'

''Kod Martine je forte iskrenost, a ona je danas zaboravljena vještina, zanat koji izumire. Iskrenost se u materijalnom smislu ne isplati. Da sam se bavio nečim drugim, a ne novinarstvom, danas bih bio bogat. Ali računa se samo iznutra i u tom smislu ja sam isplaćen. Mudrost je dobiti rak na organu koji imamo u paru kao što su grudi ili testisi. Ne mislim da je rak učestaliji među novinarima nego među drugim zanimanjima, iz čega se može zaključiti da su i novinari ljudi.

Baveći se novinarstvom, imao sam neprijatelje kao Martina, ali drugačije. Njoj je bilo puno teže. Jer puno je lakše biti tri muškarca u Splitu nego jedna žena u Ljubuškom.

Svoj roman "Jebo sad hiljadu dinara" napisao sam na spisateljskoj rezidenciji u KB Rebro, na Onkologji. Do groba sam na tome zahvalan. Rak testisa je najbolji karcinom jer je izlječiv. Dakle, češkajte se, poručio je Boris Dežulović

 

Kopirati
Drag cursor here to close