Nemoj me buditi

Marko Tomaš u utrci za nagradu Dušan Vasiljev

U konkurenciji za nagradu Dušan Vasiljev za 2019. godinu našlo se 171 djelo, a žiri će odluku o laureatu objaviti 27. ožujka.
Kultura / Knjige | 09. 03. 2020. u 09:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Književnik Marko Tomaš sa svojim romanom ''Nemoj me buditi'' našao se u najužem izboru za dodjelu književne nagrade Dušan Vasiljev za 2019.

U konkurenciji za nagradu Dušan Vasiljev za 2019. godinu našlo se 171 djelo, a žiri će odluku o laureatu objaviti 27. ožujka.

Urednik romana Kruno Lokotar kaže kako je on napisan kao beskonačni košmarni dan u kojemu se ne pojavljuje svjetlo Andie MacDowell, po mnogočemu studija alkoholizma, usporediva i s filmom ''Leaving Las Vegas'', potresan dokument o razorenoj deliričnoj svijesti koja u trenucima lucidnosti govori istine, da bi ih tren poslije posrala i prezrela i s lakoćom ih se odrekla.

''Ovaj roman će nesumnjivo postati kultan i nadgeneracijski'', kaže Lokotar.

Makedonska književnica Rumena Bužarovska navodi pak kako je Tomaš napisao anti)roman u kom su raspad naratora, ali i raspad priče koja sadrži traume iz prošlosti i surovu korumpiranost sadašnjosti, metafora o raspadu savremenog društva i suvremenog čoveka.

''Kroz svoj prepoznatljivi stil – oštar i koncizan, a duboko liričan i ličan – Marko Tomaš nas bespoštedno vodi kroz mračno putešestvije u kom su bolesna ravnodušnost prema postojanju i panični strah od smrti u postojanom konfliktu'', navodi Bužarovska.

Kopirati
Drag cursor here to close