Zaboravljeni spomenik

Marko Marulić ne mrda s mjesta u Mostaru!

Iako je nakon njegova uklanjanja malo kome bilo stalo do njegove sudbine i iako se tvrdilo da je na sigurnom, Marulić, otac hrvatske književnosti, odložen je u krug poduzeća Parkovi.
Kultura / Knjige | 31. 10. 2019. u 13:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Marko Marulić proglašen je personom non grata u Mostaru nakon što je njegov spomenik uklonjen ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače.

Iako je nakon njegova uklanjanja malo kome bilo stalo do njegove sudbine i iako se tvrdilo da je na sigurnom, Marulić, otac hrvatske književnosti, odložen je u krug poduzeća Parkovi.

Uvjeravali su nas tada da je odložen po propisima i da mu se neće ništa dogoditi.

Tako su u središnjici poduzeća Parkovi za Bljesak.info rekli  kako je spomenik zaštićen i uskladišten u jednom od ureda u Odjelu Puteva, fotografija je svjedočila da nije riječ o skladištenju nego nedoličnom odlaganju spomenika ma kakav on bio.

Voditelj tog komunalnog odjela, Dragan Barišić, potvrdio je da se spomenik nalazi uz ogradu i kontejnere, navodeći kako je tu na sigurnom mjestu.

Foto: Facebook / Za MArulića nema mjesta

''To je doneseno viljuškarom i stavljen je tako da se ne može oštetiti i kad se bude nosio da mu je lakše prići'', rekao je Barišić. ''Naše je bilo samo da dadnemo prostor samo gdje će ga oni (Grad Mostar, op.a.) staviti'', rekao je Barišić za Bljesak.info.

A Marulić, u gradu u kojem se mnogi busaju i predznacima, i književnošću i prijestolnicom, ne mrda. Kako je ostavljen nakon što je uklonjen, tako i sada promatra gradnju pored sebe a da se nitko od odgovornih za njegov počinak nije zabrinuo da bi ga, bez obzira što su se mnogi smijali njegovu izgledu, mogao biti uništen ili oštećen.

Prošla je borba za prijestolnicu, pa nam ne treba ni kultura, a Mostar se hvata za slamku ljepote pa mu ne smeta ni kad se ružnoća valja po cesti.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close