99. Šantićeve večeri poezije

Luki Paljetku književna nagrada ''Aleksa Šantić''

Paljetak je nagradu dobio jednoglasnom odlukom Upravnog odbora mostrske "Prosvjete", a u obrazloženju stoji da je on pjesnik golemog opusa u kojem se doticao i Alekse Šantića.
Kultura / Knjige | 28. 10. 2018. u 21:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Nikad nisam nosio šešir i vjerojatno ga neću ni nosti, ali moram priznati da se ugodno osjećam pod tim svemirskim Šantićevim šeširom. Iz takvog šešira zapravo su izašli svi lirski pjesnici, oni koji osjećaju ljepotu zemlje, ljepotu domovine, ljepotu žene, pejzaža, ljepotu života", kazao je u Mostaru Luka Paljetak kojemu je dodijeljena nagrada 'Aleksa Šantić'.

Naime, svečanošću u Narodnom pozorištu Mostar okončane su 99. Šantićeve večeri poezije.

Paljetak je nagradu dobio jednoglasnom odlukom Upravnog odbora mostrske "Prosvjete", a u obrazloženju stoji da je on pjesnik golemog opusa u kojem se doticao i Alekse Šantića.

Paljetak je kazao da nije očekivao nagradu jer postoji toliko pjesnika koji je nisu dobili.

Foto: Bljesak.info / Luki Paljetku književna nagrada 

"Šantića smo obavezno čitali u srednjoj školi, a studirao sam slavistiku i učili smo ga kao velikog pjesnika srpske kniževnosti, ali i uopće ondašnje naše zajedničke književnosti. Za razliku od drugih velikih pjesnika tog doba razlikuje se po toj ljupkoj zazvjednosti i iskrenom odnosu prema onom što osjeća. Njega nije zanimala pjesnička škola, već snaga riječi koje on može u datom trenutku upotrijebiti. Zbog toga je Šantić veliki pjesnik", izjavio je Paljetak.

Foto: Bljesak.info / Zatvorene 99. Šantićeve večeri poezije

Predsjednik SPKD "Prosvjeta" Mostar, paroh Radivoje Krulj, kazao je da je prezadovoljan urađenim na ovogodišnjim Šantićevim večerima poezije.

"Svi programi od prve večeri, do večeras su bili posjećeni, preko tisuću posjetitelja. Posebno smo sretni večeras kad uživamo u poeziji velikog pjesnika i čovjeka Luke Paljetka", kazao je Krulj.

Foto: Bljesak.info / Zatvorene 99. Šantićeve večeri poezije

"Šantić ostaje za naredna pokoljenja. Znajući koliko je on dao za Mostar, najmanje što možemo je raditi da se on ne zaboravi", izjavio je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić koji je nazočio manifestaciji zatvaranja Šantićevih večeri poezije.

Na završnoj svečanosti odigrana je i predstava "Pjesnici pjevaju", posvećena laureatima Kniževne nagrade 'Aleksa Šantić'. Šantića je igrao glumac Narodnog pozorišta Mostar, Emir Spahić. Predstava "Priča o pjesnicima" govori o dosadašnjim laureatima, a u kojoj se pojavio i ovogodišnji dobitnik i govorio je stihove mostarskoj publici.

Šantićeve večeri poezije koje organiziraju SPKD "Prosvjeta", Gradski odbor Mostar, i SPKUD "Gusle" održane su od 6. do 28. listopada uz bogat sadržaj i raznovrsne programe.

Kopirati
Drag cursor here to close