Promocija romana

Lipe mostarske: Istinska topla obiteljska priča s početka 80-ih

Promocija knjige Marijana Mandića "Lipe mostarske"
Kultura / Knjige | 13. 02. 2019. u 19:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Roman ''Lipe mostarske'', preživio je tragediju 1993. godine, da bi se večeras iz drugog pokušaja našao pred publikom u Mostaru.

Autor knjige Marijan Mandić za Bljesak.info je rekao kako je roman '93. izgorio u Bijelom polju, a da je ova druga verzija malo ''uljepšana''.

Foto: Bljesak.info / Detalj s promocije knjige

''Roman je topla obiteljska radnja, nastala 1980. i 1981. godine. Glavni lik Vjekoslav Lasić je čovjek koji je imao svoje dugo životno putovanje. Otišao je na rad u Njemačku, gdje je obišao gradilišta Njemačke, Sjeverne Afrike i zaradio pristojan novac, a njegov povratak u svoj rodni Mostar bio je 1980. godine.

Kada se vratio 'malo se osokolio' i nije shvatio da je pod prismotrom DB-a i tu se komplicira. Jedan dan dođu, odvedu ga, ispituju, sude, te on dobije godinu dana zatvora'', rekao je Mandić prepričavajući radnju svog romana, govoreći da je 99 posto pisano po istinitom doživljaju.

Foto: Bljesak.info / Naslovnica knjige

''Ja sam tog čovjeka upoznao kad sam bio srednjoškolac u vrijeme kad je izišao iz zatvora. Sve što je ispripovijedao u jednoj-dvije večeri, ja sam složio u roman'', kaže Mandić.

Dodaje da već ima nekoliko planiranih promocija ovog romana po Hercegovini, ali i Hrvatskoj i u inozemstvu.

O romanu

Roman „LIPE MOSTARSKE“ opisuje glavnog lika Vjekoslava koji je proživio zatvorske golgote političkog zatvoreništva. Autor se osvrće i na težak put njegovih roditelja, otac je bio sudionik Drugog svjetskog rata i Križnog puta, a majka dospjela u zatvor u Zenicu.
 
Roman donosi zanimljivosti iz Vjekoslavova djetinjstva na asfaltu u Mostaru, kupanja na Neretvi od Skakala do Starog mosta, školovanja. Auror ističe odlazak Vjekoslava na rad u Njemačku, gdje je obišao gradilišta Njemačke, Sjeverne Afrike i zaradio pristojan novac te njegov povratak u svoj rodni Mostar 1980. godine.
 
Vjekoslav nije mogao shvatiti da se u državi Jugoslaviji ne mogu te godine kupiti kava, ulje, šećer, deterdženti, gorivo, da ne smije voziti svaki dan automobil...
 
Također, roman donosi i ljubavne teme, opisuje glavnog lika u ljubavnom trokutu sa djevojkom Anom, zatim dospijeva do SUP-a, odjel DB-a, istraga, suđenje, zatvor.
 
Roman je istinska topla obiteljska priča s početka 80-ih godina u bivšoj Jugoslaviji.

O autoru

Marijan Mandić rođen je 1964. godine u Mostaru. Osnovu školu završio je u Prigrađanima i Potocima, Prometnu tehničku školu u Mostaru, a Filozofski fakultet, odsjek Povijest, u Sarajevu.

Do Domovinskog rata radio je kao srednjoškolski profesor u Elektrotehničkoj, Građevinskoj, Ekonomskoj i Prometnoj školi u Mostaru. Bio je aktivni sudionik Domovinskog rata za što je odlikovan nizom odlikovanja Republike Hrvatske.

Teško je ranjen u siječnju 1993. zbog čega nosi trajni invaliditet. Do sada je objavio romane: Bljesak nade na mom otoku (Split, 1994.), Krvava bjelopoljska poljana (Mostar, 1996.), Ljetopis borbi i nada (Mostar, 1997.), Plamen iznad bugojanskih šuma (Mostar, 1998.), Lutalica (Mostar, 2010.).

Kopirati
Drag cursor here to close