Mak Dizdar: prvih stotinu godina

Lik i djelo Maka Dizdara vraćeno u žižu javnosti

Završeno obilježavanje 100. godišnjice rođenja Maka Dizdara
Kultura / Knjige | 24. 01. 2018. u 15:52 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Fondacije “Mak Dizdar” danas je u Sarajevu održana svečanost povodom završetka projekta obilježavanja 100. godišnjice rođenja Maka Dizdara “Mak Dizdar: prvih stotinu godina”.

Predsjednik Organizacijskog odbora Gorčin Dizdar istakao je da je uspješno obilježena 100. godišnjica rođenja, kako u zemljama regije, tako u Norveškoj i Indoneziji.

Smatra da je tom manifestacijom lik i djelo Maka Dizdara vraćeno u žižu javnosti.

Video: Kraj manifestacije

 ''Svi znamo za Maka Dizdara, ali kroz izložbu su se otkrili novi, nepoznati detalji. Predstavili smo i reizdanje “Kamenog spavača” u svom izvornom obliku, ali dugoročno, mislim da je najznačajnija bila znanstvena konferencija gdje je više od 50 izlagača predstavilo nove poglede na djelo Maka Dizdara i tijekom ove godine trebala bi izaći knjiga s najznačajnijim esejima s konferencije'', istaknuo je Dizdar. 

Obilježavanje 100. godišnjice rođenja Maka Dizdara, koja je različitim programima obilježena tijekom cijele prošle godine, organizirano je u suradnji s Muzejom književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Bošnjačkim institutom i Društvom pisaca BiH.

'' Dostojnim obilježavanjem te godišnjice najprije želimo odati počast Maku Dizdaru, jednom od rijetkih pjesnika čiji su stihovi nadrasli uske krugove ljubitelja poezije i oblikovali bit će i identitet čitavih generacija Bosanaca i Hercegovaca svih nacionalnosti i političkih uvjerenja'', rekao je predsjednik Organizacijskog odbora.

Kopirati
Drag cursor here to close