Međunarodni dan dječje knjige

Lidija Pavlović-Grgić za Bljesak: Zbog knjiga postajemo bolji ljudi

Posebno obratimo pozornost na pisce za djecu koji žive i stvaraju ovdje i sada, tu u našoj blizini, i podržimo ih kao čitatelji i ljudi, piručuje Lidija Pavlović-Grgić.
Kultura / Knjige | 02. 04. 2021. u 14:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni dan dječje knjige (International Children'sBookDay) obilježava se od 1967. svake godine 2. travnja, na rođendan Hansa Christiana Andersena, kako bi se istaknula važnost dječje knjige i potaknula i razvila ljubav prema čitanju.

O ovom važnom danu za Bljesak.info govorila je Lidija Pavlović-Grgić.

Foto: Facebook / Lidija Pavlović-Grgić

''Međunarodni dan dječje knjige je uvijek u znaku književnih programa i aktivnosti kroz koje se promoviraju ostvarenja pisaca za djecu te popularizira knjiga i privrženost čitanju. Također, ovakvi sadržaji educiraju te potiču najmlađe i na razvijanje talenta za pisanje.

Pandemija koronavirusa obilježava, nažalost, ovo vrijeme nesretnim vijestima i velikim izazovima u svakom segmentu života i djelovanja, što se odrazilo i na organiziranje tradicionalnih projekata u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana dječje knjige i Andersenova rođendana. No, ipak oni koji kroz razne pothvate promoviraju ovaj značajan nadnevak nalaze i u ovim teškim i ograničavajućim okolnostima određene načine za podsjećanje na iznimnu ulogu književnosti za djecu.

U tom smislu možemo spomenuti knjižnice i umjetnike s hvale vrijednim pothvatima…

Primjerice, u povodu današnjeg dana Dječje odjeljenje Biblioteke Sarajeva organizira online maraton čitanja Čitamo Andersena, Narodna knjižnica HNŽ Mostar danas preko online platformi podsjeća na Andersena i važnost knjige. Poznata književnica, voditeljica književnog kluba Knjigolina i prijatelji i autorica emisije za djecu Liliput na RTVTK Jagoda Iličić priredila je posebno izdanje emisije s djecom i uz čestitku poznatog autora Šime Ešića, a sve možete popratiti na internetu. Danas na Andersonov rođendan, pošto nisu dozvoljeni organizirani posjeti bibliotekama, Aleksandra Čvorović, književnica i dječja bibliotekarka u banjolučkoj Dječjoj biblioteci Borik, posjetila je vrtić Zvjezdica u čijem je dvorištu malenima pričala o knjigama za djecu i čitala im priču…Marija Fekete Sullivan, koja je u sklopu svoje digitalne izdavačke kuće StyleWritesNow na engleski prevela i objavila brojna ostvarenja za djecu učinivši ih dostupnima i izvan granica ove zemlje, u sklopu svojeg projekta Sirenotekačesto podsjeća na Andersena pa tako i danas.

Općenito je potrebno kontinuirano raditi na promoviranju knjiga za djecu, što bi, naravno, mogli i trebali puno bolje podupirati oni koji su u vlasti zaduženi za brigu o kulturi i umjetnosti.

Višestruka je važnost djela za najmlađe u čovjekovom odgoju i razvoju. Knjige za djecu zabavljaju, ali i educiraju, šire vidike, upućuju na univerzalne vrijednosti, potiču na kreativnost i plemenita djela… Svjesni ovih činjenica, mnogi posvećenici knjizi za djecu kontinuirano populariziraju književno stvaralaštvo za najmlađe. Spomenimo neke od njih. Poznat nam je književno-poučni list Cvitak, vrijedan časopis koji su prije više od 20 godina pokrenuli istaknuti pisci Krešimir Šego i Miro Petrović. Na radost i malih i odraslih čitatelja Cvitak na svojim stranicama donosi i ostvarenja poznatih autora i umjetničke kreacije djece od kojih će zasigurno netko postati poznato književno ime. Kad je riječ o književnosti za djecu, spomenimo i Festival dječje umjetnosti FEDU koji već godinama djeci posvećuje programe u svim sferama umjetnosti, a osobit značaj daje bajkama. U tijeku je natječaj za najljepšu neobjavljenu bajku u kategorijama za odrasle i učenike osnovnih škola, koji svoje bajke mogu poslati do 15. travnja. U smislu kontinuiranog i višegodišnjeg angažmana u području književnosti za najmlađe ne zaboravimo ni poznate festivale „Vezeni most“ u Tuzli i „Stazama djetinjstva“ u Bosanskoj Krupi.

Knjige i čitanje trebaju biti ugrađeni u temelje našeg bića i razvoja kroz cijeli život. S pravom govorimo da su one naši najbolji prijatelji zbog kojih postajemo bolji ljudi. Danas na Međunarodni dan knjige i Andersenov rođendan posegnimo za knjigom. Ako ne možemo do knjižnice, potražimo neki naslov na internetu i preporučimo ga drugima, a posebno našim najmlađima. Sjetimo se danas Andersena, ali i drugih koji obogaćuju ljepotom misli i mašte. Posebno obratimo pozornost na pisce za djecu koji žive i stvaraju ovdje i sada, tu u našoj blizini, i podržimo ih kao čitatelji i ljudi''.

Kopirati
Drag cursor here to close