Optužbe

Pleternica demantira: Ganga nije ukradena

''U prilog navedenom, govori i činjenica da je većina stihova na koje se gđa Đikić poziva, već sabrana u zbirci gospodina Anđelka Mijatovića iz 1973. godine'', poručili su iz Turističke zajednice Grada Pleternice.
Kultura / Knjige | 12. 11. 2019. u 14:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Neistinit je navod da monografija 'Kulturna ruta bećarca i gange' sadrži ukradenu interpretaciju, objašnjenje stihova gange i same stihove prepisane iz tuđih knjiga'', poručeno je iz Turističke zajednice Grada Pleternice na tvrdnje novinarke i pjesnikinje Ljube Đikić iz Tomislavgrada kako spomenuta monografija sadrži stihove gange koji su navodno njeno autorsko djelo.

''Stihovi gange  shodno čl. 8. st. 3. Zakona no autorskom i srodnim pravima Rh predstavljaju narodne književne i umjetničke tvorevine i kao takve nisu predmetom autorskog prava budući da je autorsko djelo originalna intelektualna tvorevina iz književnoga, znanstvenog i umjetničkog područja koja ima individualni karakter, bez obzira na način i oblik izražavanja, vrstu, vrijednost ili namjenu'', poručeno je u demantiju Turističke zajednice Grada Pleternice.

Jasno je stoga, navode, da takve tvorevine ne mogu biti ukradene, te navode da na skoro identičan način je navedeno i regulirano odredbom čl. 8. st. 1 točka e) Zakona o autorskim i srodnim pravima BiH.

''U prilog navedenom, govori i činjenica da je većina stihova na koje se gđa Đikić poziva, već sabrana u zbirci gospodina Anđelka Mijatovića iz 1973. godine pod nazivom 'Ganga-pismice iz Hecegovine, Imotske krajine do Duvna, Livna i Kupresa', dakle, znatno ranije od vremena kada su nastale knjige gđe Đikić'', ističu iz Turističke zajednice Grada Pleternice.

Podsjetimo, novinarka i pjesnikinja Ljuba Đikić u nekoliko je navrata na svom Facebook profilu i u otvorenom prosvjednom pismu tvrdila kako su stihovi za monografiju ''Kulturna ruta bećarca i gange'' preuzeti iz njenih knjiga 'Ljubi, dragi, ne žali me mladu' objavljene 1989.godine, te iz nedavno objavljene knjige Pisme i pisma.

Inače, vodeći partner projekta "Kulturna ruta bećarca i gange" bio je hrvatski grad Pleternica, a u njegovoj realizaciji sudjelovali su i Općina Tomislavgrad, Kulturno-informativni centar Tomislavgrad, Poduzetnički centar Pleternica te Turistička zajednica Grada Pleternice.

Ukupna vrijednost projekta bila je 2,35 milijuna eura, od čega je 85 posto sredstva osigurala Europska unija u okviru programa INTERREG IPA Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora, a ostatak lokalni partneri.

Kopirati
Drag cursor here to close