Poznati gastronom

Kuharski kanconijer Veljka Barbieria stiže u Čapljinu

Gastronomsko remek-djelo s više od 300 recepata bit će predstavljeno 19. veljače u 19.00 sati svečanoj dvorani restorana ''Storia''.
Kultura / Knjige | 06. 02. 2019. u 09:12 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Foto: Bljesak.info / Veljko Barbieri

Poznati hrvatski gastronomski stručnjak i književnik Veljko Barbieri predstavit će u Čapljini svoj ''Veliki kuharski kanconijer''.

Gastronomsko remek-djelo s više od 300 recepata bit će predstavljeno 19. veljače u 19.00 sati svečanoj dvorani restorana ''Storia''.

Organizator je ''Akademija Čapljina''.

''Veliki kuharski kanconije'' kruna je Barbierijevih napora na polju gastroliterature, u kojem na samo sebi svojstven način istražuje i promiče gastronomiju kroz iznimno zanimljive tekstove visoke književne razine.

Svoje čitatelje i poklonike istinskih jela Barbieri vodi kroz pripovijesti i zgode iz svijeta kulinarike, praćene brojnim planetarnim receptima, uz izvorne autorove fotografije te umjetničke slike i ilustracije u kojima gastronomija zauzima središnje mjesto, i to po izboru samog autora, a koje čine sastavni dio svakog poglavlja.

 

Veljko Barbieri

Prof. Veljko Barbieri (Split, 14. svibnja 1950.) je poznati hrvatski gastronomski stručnjak i hrvatski književnik. Piše novele, putopise, kratke priče i pjesme.

Svoje je prve radove pisao u zagrebačkom Poletu.

Bio je sudionikom hrvatske pjesničke manifestacije Croatia rediviva: Ča, Kaj, Što - baštinski dani. 2006. je dobio godišnju nagradu Matice hrvatske za književnost i umjetnost nagradu August Šenoa za djelo Dioklecijan. Dubravko Horvatić ga je uvrstio 2002. u antologijski izbor hrvatskog putopisa od 16. stoljeća do danas, a Miroslav Šicel u antologiju hrvatske kratke priče.

Barbieri je pridonio filmskoj umjetnosti kao glumac u filmu Izgubljeno blago.[1] Njegova novela Zatvor od oleandrovog lišća poslužila je kao scenarij za film Haloa - Praznik kurvi.[2]

Voditelj je televizijske emisije Jelovnici izgubljenog vremena i gastronomskih rubrika u hrvatskim tiskovinama. Ocjenjivač je na Danima raštike, pure i pršuta u Tijarici.

Napisao je ove knjige:

Legenda o Krki
Večernje bajke o hrani: bajke o mesu, peradi i divljači
Večernje bajke o hrani: bajke o ribi, školjkama i žabama
Večernje bajke o hrani: bajke o predjelima, juhama, riži i tjestenini : bajke o povrću i gljivama
Priča o dalmatinskoj kuhinji: i 410 izabranih recepata
Sto koraka po šumi
100 mitova o hrani i 200 legendarnih recepata
Ja Dioklo Jupitrov sin
134 male priče o hrani
Kuharski kanconijer
Dioklecijan
Odisejev erotikon
Epitaf carskoga gurmana
Hvar - kantilene i kartoline
Split: roman staroga grada
Tko je sa mnom palio kukuruz: dnevnik iz Pakraca
Makarsko primorje
Trojanski konj (na albanski preveo Abdullah Zeneti, Kali i Trojes)
Zatvor od oleandrova lišća
Novčić Gordijana Pia i druge mediteranske priče

Kopirati
Drag cursor here to close