Inat

Kosovo jače od poezije

Puslojić je uputio protest organizatorima ovog festivala, jer su među dvadesetak zemalja sudionica uvrstili i Kosovo, pišu Večernje novosti.
Kultura / Knjige | 16. 08. 2018. u 09:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pjesnik Adam Puslojić odbio je sudjelovati na Međunarodnom festivalu poezije "Mihaj Eminesku", koji će biti održan od 16. do 21. rujna u rumunjskom gradu Krajova, jer je pozvan i predstavnik Kosova.

Puslojić je uputio protest organizatorima ovog festivala, jer su među dvadesetak zemalja sudionica uvrstili i Kosovo, pišu Večernje novosti.

Kao gost iz Kosova najavljen je pjesnik Ljuljzim Tada, a iz Srbije pjesnici Slavko Almažan, Milutin Đuričković, Jeremija Lazarević, Radomir Andrić i Adam Puslojić, prenijela je Srna.

''Kao srpski pjesnik i kao član Rumunjske akademije, ne mogu to sebi dopustiti. To je za mene košmar i ljudska drama. Dok se ne ispričaju i dok ne povuku tu bedastoću, ne pada mi na um da idem'', rekao je Puslojić za Novosti.

Dodao je kako je na Facebooku vidio sliku plakata i da se zgranuo kada shvatio što je napisano, te napominje da Rumunjska nije priznala Kosovo.

''Nisam to očekivao, jer mi je Rumunjska kao druga domovina'', rekao je Puslojić.

Kaže kako u pozivu za sudjelovanje organizatori nisu naveli imena država, te da je poziv poslala Akademija "Mihaj Eminesku" iz Krajove, koju je osnovao rumunjski pjesnik Jon Deakonesku.

Navodeći da su suorganizatori Skupština grada Krajova i Ministarstvo za kulturu Rumunjske, Puslojić kaže da ne vjeruje da organizatori imaju "zeleno svjetlo" od svog ministarstva kulture da pozovu Kosovo, jer Rumunjska nije priznala Kosovo.

''Oni na to nemaju zakonsko pravo. Sada sve zavisi od organizatora. Ako ne isprave svoj propust, ja tamo neću ići'', rekao je Puslojić.

Kopirati
Drag cursor here to close