Predstavljanje

Kolumne Viktora Ivančića "Robi K." sabrane u pet svezaka

Robi K. je najdugovječnija kolumna u povijesti hrvatskog novinarstva, istaknuto je na predstavljanju.
Kultura / Knjige | 30. 11. 2018. u 08:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kolumne Viktora Ivančića "Robi K.", koje piše redovito već 35 godina, objavljene su u pet svezaka na ukupno 2500 stranica, a izdanje je predstavljeno u četvrtak navečer u riječkom antikvarijatu Ex Libris.

Robi K. je najdugovječnija kolumna u povijesti hrvatskog novinarstva, istaknuto je na predstavljanju.

Viktor Ivančić je kazao da je Robija K. počeo pisati sredinom 80-ih godina prošlog stoljeća kao jezični eksperiment te nije imao ideju stvaranja satiričkog teksta. Naime, rekao je, želio je unijeti u dalmatinsko narječje jezik ulice, osuvremeniti izraz, jer je osjetio da onaj jezik za kojeg su mnogo učinili Miljenko Smoje ili Momčilo Popadić pomalo "spada u muzej". Za pokretanje Robija K. kao kolumne zasluge ima tadašnji urednik "Nedjeljne Dalmacije" Zoran Erceg koji je postavio tu kolumnu na drugu stranicu "Nedjeljne", tada tiskane u 60.000 primjeraka i vrlo čitane, rekao je Ivančić.

Rekao je da sad više nije siguran bi li mogao bez pisanja Robija K. kojeg objavljuje u tjednom ritmu. "To je jedan od načina mog izražavanja, lakše mi je reći neke stvari u toj formi", kazao je.

Novinar, urednik i pisac Ivica Đikić ocijenio je da Ivančićeve kolumne u cijelosti predstavljaju "kontinuiranu kritiku ili tematiziranje gluposti koje u ovim krajevima nikad nije nedostajalo". One su pisane u dnevnopolitičkom kontekstu, ali kad se čitaju u cijelosti bolje i preciznije prikazuju povijest nego udžbenici ili službena historiografska djela, naveo je.

Neven Jovanović s Filozofskog fakulteta u Zagrebu govorio je o posebnosti jezika kojim je pisan Robi K., navevši da je to jezik ulice, uvijek živ te bez tabua. Nabrojio je niz primjera riječi i sintagmi koje je izmislio Ivančić kroz ove tekstove, od kojih su neki zaživjeli i u svakodnevnom govoru.

"Viktor je pisac čije se novinarstvo vinulo do umjetnosti. Kontinuitet objavljivanja Robija K. predstavljaju samo po sebi konceptualnu umjetnost", rekao je Predrag Brebanović s beogradskog Filološkog fakulteta.

Pet svezaka "Robi K." izdao je Ex Libris u suradnji s Fabrikom knjiga iz Beograda i Srpskim narodnim vijećem.

U satiričnim kolumnama Robi K. Ivančić kroz lik učenika 3. a razreda govori o društvenim okolnostima i politici. Stvorene su u okrilju "Ferala" kao priloga "Nedjeljne Dalmacije" te su se razvile u prepoznatljivu formu u "Feral Tribune"-u kao samostalnom časopisu.

Kopirati
Drag cursor here to close