Laureat 'Šantićevih večeri poezije'

Pero Zubac stiže u Mostar nakon 12 godina sa sjetom i srećom u duši

Zubac je rekao kako u Mostar dolazi ''sa sjetom i srećom u duši'', ali da nagradu ''Aleksa Šantić'' koju dobiva nije zakašnjela odluka žirija ovog festivala. Već prije je književnik bio nagrađivan u Mostaru.
Kultura / Knjige | 13. 10. 2017. u 13:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Književnik Pero Zubac laureat je ovogodišnjih ''Šantićevih večeri poezije'', koje su u organizaciji Srpskog književnog društva ''Prosvjeta'' koje započele u utorak i traju do 16. listopada u Mostaru. Ovaj najpopularniji pjesnik bivše Jugoslavije koji se svijetu predstavio po poemi ''Mostarske kiše'' u Mostar stiže prvi put nakon 12 godina boravka u Novom Sadu.

Inače ovaj 72-godišnji književnik kaže kako nikada do sada nije želio nastupiti u rodnom Nevesinju, tvrdeći kako je često pozivan, a u  razgovoru za Dnevni avaz kaže kako nije ''htio da se pred svojim školskim prijateljima i sugrađanima, koji ga pamte kao talentiranog nogometaša, pojavljuje kao neko tko je tamo negdje uspio pa se 'pohasio' ''.

Zubac je rekao kako u Mostar dolazi ''sa sjetom i srećom u duši'', ali da nagradu ''Aleksa Šantić'' koju dobiva nije zakašnjela odluka žirija ovog festivala. Već prije je književnik bio nagrađivan u Mostaru.

''Mostar je nagradio Miroslava Antića i mene Četrnaestofebruarskom nagradom grada Mostara davne 1985. godine. Spominjem tu meni dragu nagradu da se Mostaru ne pripisuje odocnjenje nagrade 'Aleksa Šantić' '', i dodao da nagrada koju dobiva ''svakoj pjesničkoj duši uvijek došao u dobar čas''.

Da mi Hercegovina nedostaje, vidljivije je kako me stižu godine, sve češće sam u sjećanjima u svome zlatnom djetinjstvu

Književnik je mišljenja da bi bilo bolje kada bi se Šantićev 'glas' i dalje čuo jer kako tvrdi, u njegovim pjesmama postoji narodni recept za ljekovitost međunacionalnih i međureligijskih odnosa, no da poeziju ''čuje samo onaj koji želi da je čuje''.

Programu književnih večeri u Mostaru prethodio je program u Nevesinju na kojemu će Zubac sudjelovati.

''Sad sam i sam odabrao da ne budem na Pjesničkoj večeri u Mostaru, nego istovremeno u Nevesinju. A da mi Hercegovina nedostaje, vidljivije je kako me stižu godine, sve češće sam u sjećanjima u svome zlatnom djetinjstvu'', rekao je za sarajevske novine.

Na spomen poeme ''Mostarskih kiša'' rekao je kako ga je događaj susreta s mostarskim pjesnicima na Kujundžiluku jedna od motivacija za pisanje te poeme.

S književnikom Perom, u Hercegovinu stiže i njegov sin Miloš Zubac koji se bavi književnošću i glazbom, a Pero dodaje kako je Miloš bolji od njega u umjetničkom radu. Osim Miloša književnik ima još jednoga sina koji se bavi fotografijom kao umjetnošću, no ipak odaje kako se nada da će njegove unuke Milena i Mej u umjetnosti prestići svoje roditelje.

Kopirati
Drag cursor here to close