Književnici tvrde

Književni dio WHFesta – najbolji do sada

Književnik Josip Mlakić, koji je predsjednik ovogodišnjeg žirija, kaže kako je ovogodišnji izbor kratkih priča, koje su pristigle na WHF-of natječaj, možda najbolji do sada.
Kultura / Knjige | 25. 07. 2018. u 11:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na ovogodišnji West Herzegowina Fest, koji se održava u Širokom Brijegu od 26. do 28. 7. prijavila su se 173 autora kratkih priča.

Nakon selekcije u uži krug i u festivalski fanzin prošlo je 27 priča od kojih će  žiri u sastavu Josip Mlakić, Emir Imamović Pirke i Marijo Glavaš odabrati najbolje.

Književnik Josip Mlakić, koji je predsjednik ovogodišnjeg žirija, kaže kako je ovogodišnji izbor kratkih priča, koje su pristigle na WHF-of natječaj, možda najbolji do sada.

''WHF je idealna odskočna daska za nešto dalekosežnije, što je od samog osnutka zapravo i osnovni cilj WHF-a'', rekao je Mlakić naglasivši kako je vidljiva formalno-stilska raznolikost pristiglih priča, što je, kako naglašava, stvar koja veseli.

Emir Imamović Pirke kaže kako je program kratke priče na West Herzegovina Festu vjerojatno je najviše oscilirao u kvaliteti prethodnih godina.

''Ovogodišnji WHF je ne jedan od boljih kada je riječ o kratkim pričama, već možda i najbolji do sada. Nadam se da s njime započinje kontinuiran rast, jer i sam festival i nagrade i način žiririranja, kao i tretman autora, stvaraju preduvjete da ovaj programski segment WHF-a postane i jedan od prepoznatljivijih i s razlogom cjenjenijih književnih događaja u BiH'', rekao je Imamović.

I Marijo Glavaš, splitski književnk, kaže kako su ovogodišnje priče ''zrelije, i kvalitetnije i snažnije od svih WHF priča do sada''.

Inače, autori kratkih priča natječu se za novčanu nagradu od 1.000 KM, koju osigurava portal Bljesak.info.

Kratke priče WHF online

Nakon izvršene selekcije, koju je obavio Berislav Jurič, žiri u sastavu Josip Mlakić, Marijo Glavaš i Emir Imamović Pirke, donijet će svoj sud o najboljima te izabrati tri najbolje priče, kojima će pripasti novčana nagrada.


Ovo je 16. izdanje festivala koji se sastoji od glazbenog, filmskog i književnog dijela. U službenoj konkurenciju glazbenog dijela predstavit će se 9 bendova. U filmskom dijelu bit će prikazana 22 filma a u književnu selekciju ušlo je 27 priča. Tijekom festivala održava se i likovni program gdje likovnjaci pred publikom stvaraju svoja djela.

U sklopu književnog dijela WHFesta u petak, 27. 7. održat će se predstavljanje knjige 'Naša žena' autorice Tanje Mravak. U programu, koji počinje u 18 sati u hotelu Park, knjigu će, uz autoricu predstaviti književna kritičarka Magdalena Blažević.



Tanju Mravak, koja se okušala i u ulozi žirija književnog dijela West Herzegowina Festa, urednici u Hrvatskoj nazivaju klasikom i najboljom hrvatskom spisateljicom kratkih priča.

U subotu, će s početkom u 18 sati u hotelu Park biti održan program ''Kratka priča o kratkoj priči'' na kojem će se autori kratkih priča družiti sa žirijem, piscima gostima te razmijeniti iskustva o pisanju, pričanju, ali i dolascima u Široki Brijeg jer, kako su nam rekli organizatori, neki od njih dali su se na daleki put, neki čak iz Grčke, kako bi nazočili ovom programu.

Kao i svake godine, svake festivalske večeri posjetitelje će zabavljati glazbeni gosti čiji će koncerti zatvarati svaku festivalsku večer.

Prvu večer festivala nastupit će Nina Badrić i Vojko V., druga večer rezervirana je za bend Vatra i Kries, a festival će, nakon stand-up nastupa Nikole Đurička zatvoriti koncert Bajage i Instruktora.

Ulaz na sve tri festivalske večeri je besplatan za sve one koji dođu prije 21 sat.

Kopirati
Drag cursor here to close