Predstavljen zbornik radova

Uloga hrvatskoga naroda u Domovinskom ratu na području Jablanice

Zbornik, koji se odnosi na znanstveni skup održan 2014. godine na Blidinju, donosi više priloga različitih autora koji su utemeljeno, svaki sa svoga stručnoga aspekta
Kultura / Knjige | 08. 07. 2019. u 22:04 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Udruge za očuvanje tradicije i pomoć Hrvatima Jablanice „Provita“ i Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u Bosni i Hercegovini u ponedjeljak je u Mostaru predstavljen zbornik radova "Hrvati Jablanice: Prošlost, sadašnjost, budućnost". 

Foto: Bljesak.info / Predstavljen zbornik radova

Zbornik, koji se odnosi na znanstveni skup održan 2014. godine na Blidinju, donosi više priloga različitih autora koji su utemeljeno, svaki sa svoga stručnoga aspekta ili pak funkcijske društvene uloge u općini, odnosno zajednici, pozivajući se na vjerodostojne izvore, predstavili svoja istraživanja, istaknuo je na promociji. 

Foto: Bljesak.info / Predstavljen zbornik radova

U prilozima su izneseni osnovni podatci o Jablanici, o bližoj i daljnjoj povijesti, uzrocima i tijeku rata u BiH, ulozi HVO-a i stradanjima Hrvata tijekom Prvoga, Drugoga, a posebice tijekom Domovinskoga rata. 

Foto: Bljesak.info / Predstavljen zbornik radova

Po riječima predsjednika Udruge „Provita“ i glavnoga urednika zbornika Ivana Rogića, ideja je bila napisati istinu o Hrvatima u Jablanici u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. 

- Svi su pisali o nama, o Jablanici, ali neistinito i nekorektno, pa smo izišli s idejom napisati istinu - kazao je Rogić. 

Dodao je kako su komunističke vlasti nakon Drugog svjetskog rata sustavno raseljavale Hrvate, navodeći podatak da su Hrvati u Jablanici 1971. godine činili 22 posto stanovništva, 1991. godine taj postotak je pao na 18, a danas u toj općini živi svega 600 Hrvata, odnosno 6 posto. 

Predsjednik Glavnoga vijeća „Hrvatske zajednice Herceg-Bosne“ Vladimir Šoljić u svom je prilogu naveo kako „pravu sliku događaja vezanih za minuli rat nikad nećemo imati, budući su na brojne odluke utjecali vanjski čimbenici, uglavnom daleko od očiju javnosti“. 

Foto: Bljesak.info / Predstavljen zbornik radova

Ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH Željko Raguž, autor priloga „Zločin u Grabovici na Haškom kaznenom sudu u predmetu protiv Sefera Halilovića“, istaknuo je važnost objavljivanja i istraživanja nedavne prošlosti u cilju stabilizacije mira u BiH. 

- Korisno je da je objavljeni i zbornik o Jablanici i ulozi hrvatskoga naroda u Domovinskom ratu na području Jablanica, jer smo svjedoci da je bh. javnost zasićena brojnim kontraverzama o ratu u BiH - kazao je Raguž, dodavši kako ovakvi zbornici doprinose rasvjetljavanju događaja iz rata i posljedica koji je rat ostavio na bh. društvo. 

Foto: Bljesak.info / Predstavljen zbornik radova

Fra Anto Cvitković u svom prilogu predstavio je župu Doljani, a prof. dr. Marko Dragić s Filozofskoga fakulteta u Splitu autor je priloga o predajama i legendama, kao i suvremenoj etnografijskoj i tradicijskoj kulturi jablaničkog kraja. 

U prilogu je obrađena i povijesna osoba hajduka Mijata Tomića, kao i Dive Grabovčeve - simbola stradanja hrvatskog naroda na tom području. 

Kopirati
Drag cursor here to close