Marko Attila Hoare

Knjiga o muslimanima u partizanima promovirana u Sarajevu

"Partizani ne bi mogli pobijediti na taj način da nisu podržavali Bosnu i Hercegovinu kao državu, kao jedinica, i da nisu tada osigurali sudjelovanje bosanskih muslimana", kazao je britanski povjesničar.
Kultura / Knjige | 26. 06. 2019. u 08:12 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu sinoć je održana promocija bh. izdanja knjige "Bosanski muslimani u Drugom svjetskom ratu" britanskog povjesničara i izvanrednog profesora na SSST-u u Sarajevu Marka Attile Hoarea.

Promociji knjige su prisustvovali profesor Husnija Kamberović, povjesničar iz Novog Sada Milivoj Bešlin, prevoditelj djela na bosanski jezik Emir Suljagić i novinar Amilardo Gutić.

Autor knjige je izjavio da je, prije svega, u ovom djelu želio istražiti značaj i problematiku Narodnooslobodilačke borbe u Drugom svjetskom ratu te objasniti kako i zašto su se bosanski muslimani masovno pridružili Narodnooslobodilačkom pokretu (NOP) i kako je to omogućilo partizanima da dobiju rat.

Foto: Anadolija / Promocija bh. izdanja knjige Bosanski muslimani u Drugom svjetskom ratu

"Želio sam da pokažem značaj te borbe, a pogotovo ulogu Bošnjaka-muslimana u tome te kako su odigrali ključnu ulogu u pobjedi partizana. To sam ustvari želio da pokažem u ovoj knjizi i da pokažem da je Bosna i Hercegovina bila vrlo važna za cijeli taj događaj u Drugom svjetskom ratu", rekao je Hoare, napominjući još jednom da je uloga bosanskih muslimana u Narodnooslobodilačkom pokretu (NOP) bila vrlo važna.

"Partizani ne bi mogli pobijediti na taj način da nisu podržavali Bosnu i Hercegovinu kao državu, kao jedinica, i da nisu tada osigurali sudjelovanje bosanskih muslimana", kazao je britanski povjesničar.

Napomenuo je kako se nada da bi ova knjiga bar donekle mogla promijeniti i percepciju o odnosu muslimana Bosne i Hercegovine i Narodnooslobodilačkog pokreta.

Foto: Anadolija / Promocija bh. izdanja knjige Bosanski muslimani u Drugom svjetskom ratu

"Postoji taj rašireni strereotip da su partizani uglavnom bili Srbi. Ali, to nije baš bilo tako. Srbi su naravno bili važni i imali su važnu ulogu, ali i muslimani su bili važni, imali su posebnu ulogu", rekao je Hoare.

Suljagić, prevoditelj ovog povijesnog djela, istaknuo je da je vrlo važno da se ova knjiga pojavila i na bosanskom jeziku te da je dostupna građanima Bosne i Hercegovine.

"Ovo je jedan uvid u našu povijest koji nam svima daje razloga i pravo da budemo ponosni na ono što su naši preci radili u Drugom svjetskom ratu u Bosni i Hercegovini", kazao je Suljagić.

Foto: Anadolija / Promocija bh. izdanja knjige Bosanski muslimani u Drugom svjetskom ratu

Muamer Spahić, urednik knjige koja je objavljenja u Izdavačkoj kući "Vrijeme", istaknuo je da knjiga najviše govori o odnosu muslimana Bosne i Hercegovine i Narodnooslobodilačkog pokreta.

Promociji knjige su prisustvovale brojne poznate osobe iz političkog, kulturnog, akademskog i javnog života BiH kao i veliki broj građana i studenata.

Hoare je prethodno objavio knjigu "Genocide and Resistance in Hitler’s Bosnia", koja je bila usmjerena na iskustvo Srba. Ova druga knjiga je usmjerena na iskustvo bosanskih muslimana (Bošnjaka).

Kopirati
Drag cursor here to close