''Ganga - s izvora glas''

Knjiga o gangi promovirana u Čapljini

”U nedostatku kvalitetne literature o gangi, ova knjiga predstavlja sveobuhvatan zapis o gangi, njezinu podrijetlu, sadržaju, ali i osvrt o prošlosti i budućnosti gange”, kazao je autor.
Kultura / Knjige | 04. 04. 2019. u 21:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

”Ganga – s izvora glas” naziv je knjige koja je u četvrtak predstavljena u kinu ''Mogorjelo'' u Čapljini, a čiju je promocijlo organiziralo Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo ”Zora” Struge/Gorica.

Pored autora Jure Miloša, knjigu su predstavili predsjednik HKUD ”Zora” Struge/Gorica i predsjednik skupštine UHAKUD Nikica Martinović , predsjednik UHAKUD BiH i predsjednik organizacijskog odbora Seminara folklora te voditelj nekoliko KUD-ova Vedran Vidović i tajnica UHAKUD-a i asistentica studija glazbene umjetnosti  Marina Bazina.

Nikica Martinović je na samom otvaranju naglasio kako je i sam imao velike zablude o gangi.

''Međutim, čitajući ovu knjigu saznao sam da je samo ganga bila prisutna i u našem kraju, a ne kako sam ja mislio samo na području Zapadne Hercegovine'', rekao je Martinović.

Foto: Bljesak.info / Promocija knjige 

Marina Bazina je kazala da je knjiga spoj glazbe i teksta, kulture i tradicije.

''Knjiga je od iznimne važnosti prvenstveno za očuvanje, daljnje istraživanje, promoviranje tradicijskog nasljeđa, u ovom slučaju konkretno gange.Ganga nije samo “deranje”, ganga je skladno pjevanje'', dodala je.

Autora Jure Miloš istaknuo je da je ganga dio našeg identiteta.

”U nedostatku kvalitetne literature o gangi, ova knjiga predstavlja sveobuhvatan zapis o gangi, njezinu podrijetlu, sadržaju, ali i osvrt o prošlosti i budućnosti gange”, kazao je autor.

''Moj brat Damir i ja osjetili samo da smo vrhunski gangaši na izmaku snaga te smo tako došli na ideju da nastane jedno djelo koje će zaokružiti gangu i u zvučnom i u pisanom obliku. U početku je zamišljeno da trojica-četvorica ljudi snime CD, ali kako smo primjetili da vrhunske gange nestaje, to se proširilo do 75 gangaških izvedbi od Imotskog, Posušja, Gruda, Širokog Brijega, Mostara i Ljubuškog. Tim je obuhvaćen onaj krug za kojeg znanstvenici tvrde da je ganga, u ovome obliku kojeg sada poznajemo potekla, jer ganga ima korijene iz Jave, Sumatre, u toj istočnjačkoj pentatonici'', zaključio je Miloš.

U programu su sudjelovale članice HKUD-a ”Zora” Struge Gorica sa ženskom gangom te gangaši Ivan Grubešić , Vinko Alpeza i Jure Miloš.

Kopirati
Drag cursor here to close