'Metastaze jedne revolucije'

Knjiga koja i nakon 70 godina ima što reći o Drugom svjetskom ratu

Navedena knjiga je drugi dio troknjižja u kojoj je Šarac obradio osjetljive teme i u kojoj pristupa temi zločina koji su i nakon Drugog svjetskog rata počinjeni na ovim prostorima.
Kultura / Knjige | 07. 11. 2019. u 21:47 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Fena / Knjiga Ivice Šarca

Knjiga "Metastaze jedne revolucije- uspostava komunističko partizanske vlasti u zapadnim dijelovima Hercegovine" autora Ivice Šarca, koja govori o odnosu komunističkih vlasti prema narodu na zapadnohercegovačkom prostoru krajem i nakon II. svjetskog rata, predstavljena je u četvrtak u Grudama.

Navedena knjiga je drugi dio troknjižja u kojoj je Šarac obradio osjetljive teme i u kojoj pristupa temi zločina koji su i nakon Drugog svjetskog rata počinjeni na ovim prostorima.

"Ovo je druga po redu knjiga iz najavljene trilogije o genezi stereotipa koji su nastali o zapadnohercegovačkim Hrvatima. U prvoj knjizi sam obradio razbolje iz 1941. godine gdje sam se suočio s onim osjetljivim temama, etničkim i drugim zločinima koji su se dogodili neposredno nakon uspostave NDH, a treća knjiga u kojoj ću govoriti o Domovinskom ratu tek je u povojima", kazao je Šarac.

O knjizi su osim autora govorila i dva recenzenta, i to profesor s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru (SUM) Božo Goluža, koji je ujedno i urednik knjige, te franjevac i povjesničar Robert Jolić.

"Danas rijetko koga zanima dobra knjiga koja razlučuje istinu od neistine. Stotinu puta ponovljena laž očito se može transformirati u istinu, ne stotine, nego tisuće puta ponovljena je laž od 1945. do danas o partizanima koji su oslobodili Hercegovinu", kaže Goluža podsjetivši kako se Hrvatima tovari "nesnosno breme svakojakih zločina".

Ova knjiga, ističe Goluža, pokazuje kako istinoljubiv povjesničar i nakon 70 godina ima što reći o Drugom svjetskom ratu.

"Ovo je druga knjiga profesora Šarca koja pokušava razbiti stereotipe o Hrvatima zapadne Hercegovine, a autor je i u prvoj knjizi 'Kulturi selektivnog sjećanja', koja govori o zločinima u NDH, iznosio samo činjenice na osnovu dokumenata", ocijenio je Goluža.

Govoreći o ovom djelu, povjesničar Jolić kazao je kako autoru nije bio problem ni otići u Beograd kako bi prikupio potrebitu arhivsku građu te kako se stvorila respektabilna podloga koja je pomogla u nastanku ove knjige koja je, po Jolićevim riječima, trajna vrijednost.

 

Kopirati
Drag cursor here to close