Advent u knjižnici

Knjiga 'Časna sestra Dominika' predstavljena u Ljubuškom   

"Riječ je o zbirci priča. Neke sam doživio sam, neke su mi pričali moji prijatelji, uglavnom stariji ljudi. Slušao sam ih od svojih najbližih, od dida, babe, punice", kazao je Raspudić
Kultura / Knjige | 06. 12. 2018. u 22:27 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Knjiga "Časna sestra Dominika" autora Emila Raspudića predstavljena je u četvrtak navečer u Gradskoj vijećnici u Ljubuškom, u sklopu manifestacije "Advent u knjižnici".

Uz autora, o knjizi su govorili Marko Antonio Brkić i fra Marinko Šakota. Riječ je o zbirci priča i eseja, a pored opisa života Dominike Barbarić, časne sestre franjevke rodom iz Dragićine, Raspudić u ovoj knjizi od zaborava otkida i niz drugih osoba i događaja iz hercegovačke povijesti.

Govoreći o knjizi, autor je istaknuo kako je ponukan pričama iz prijateljskih i obiteljskih krugova odlučio napisati knjigu o Hercegovini kakva je bila nekad.

"Riječ je o zbirci priča. Neke sam doživio sam, neke su mi pričali moji prijatelji, uglavnom stariji ljudi. Slušao sam ih od svojih najbližih, od dida, babe, punice", kazao je Raspudić te dodao da je u knjizi opisao nekadašnju Hercegovinu i kako se nekad živjelo kada se jedva preživljavalo, ali se više družilo i živjelo veselije. 

Recenzent Mario Antonio Brkić istaknuo je kako Raspudić u svom djelu prikazuje sve ono što danas nemamo.

"Današnji čovjek, koliko god dinamičan, povezan i umrežen bio, po mom skromnom sudu, gubi životnost svog interesantnog ili interesnog života, životnost koja nas zapravo ucjepljuje u prirodu i društvo. Iz pomalo izvlaštenog života koji prosječan čitatelj danas živi, Raspudić ga vraća u ono doba nevinosti, u vrijeme kada je otkucaj nečijeg srca bilo puno ljepše i lakše čuti", rekao je Brkić. 

Fra Marinko Šakota ocijenio je kako knjiga čitatelja poziva na promišljanje o mnogim važnim temama.

"Ne samo da je ovim djelom Raspudić otrgnuo zaboravu postojanje jedne osobe iz broćanskog kraja, članice sestara franjevki, već je pred oči suvremenih čitatelja stavio životnu priču koja potiče na razmišljanje o mnogim važnim temama, kao što su obiteljsko rodoslovlje, potom životni poziv, nesnalaženje u kriznim životnim situacijama, važnost mudrih odgojitelja u kriznim vremenima, ljubav prema rodnom kraju, ljubav prema prirodi, bolna problematika odlazaka, te poziv na povratak i obnovu rodnog kraja", rekao je fra Marinko.

 Knjiga je izašla u nakladi Matice hrvatske Čitluk.

Kopirati
Drag cursor here to close