Bulgakov

Klasik u nemilosti sovjetskih vlasti

Zbog romana koji govori o građanskom ratu "Bijela garda", kasnije dramatiziranog pod nazivom "Dani Turbina", bio je meta napada samog Staljina.
Kultura / Knjige | 15. 05. 2020. u 08:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Književni klasik Mihail Afanasijevič Bulgakov, autor romana "Majstor i Margarita" i "Bijela garda", rođen je na današnji dan, 15. svibnja 1891. godine.

Bulgakov je, po profesiji, bio liječnik, a kao pisac je, zbog nepristajanja da se dodvorava vlastima i služi propagandi, desetljećima bio u nemilosti sovjetskih vlasti, piše Srna.

Žustro je napadan i poslije smrti 1940. godine, a njegovo djelo potiskivano i prešućivano.

Zbog romana koji govori o građanskom ratu "Bijela garda", kasnije dramatiziranog pod nazivom "Dani Turbina", bio je meta napada samog Staljina.

Sličan gnjev izazvao je književnim remek-djelom "Majstor i Margarita", koje je tiskano tek 1966. godine.

Borba za ličnost i stvaralačka prava čovjeka, oštro suprotstavljena ideologiji kolektivizma, karakteristična je i za drame u kojima tu temu Bulgakov ispituje na materijalu građanskog rata i sumorne sovjetske svakodnevice.

Njegov fantastični realizam, filozofija života i umjetnosti imali su izuzetno snažan učinak u svjetskim razmjerama i znatno su utjecali na sovjetsku literaturu u drugoj polovini 20. stoljeća.

Bulgakov je, između ostalog, napisao scenarije za "Revizora" i "Mrtve duše", te dramatizacije "Mrtvih duša" i "Rata i mira".

 

Kopirati
Drag cursor here to close