Priopćena odluka

Kazuo Ishiguro dobitnik Nobelove nagrade za književnost

Britanski pisac Kazuo Ishiguro dobitnik Nobelove nagrade za književnost
Kultura / Knjige | 05. 10. 2017. u 15:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski književnik Kazuo Ishiguro dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade na književnost, javio je BBC. Odbor za dodjelu najpoznatije svjetske nagrade je danas priopćio odluku.

''Ishiguro je pisac koji u svojim romanima s velikom emocionalnom snagom, otkriva ambis ispod naše iluzije o uvezanosti sa svijetom'', navedno je u obrazloženju. Kazuo Ishiguro, rođen 1954., britanski je pisac porijeklom iz Japana. Rođen je u Nagasakiju, a obitelj mu se preselila u Englesku 1960. Dosad je napisao osam proznih knjiga. Ishigurov najpoznatiji naslov, roman ''Na kraju dana'', osvojio je Bookerovu nagradu godine 1989. godine.



Uoči ovogodišnjeg proglašenja, a godinu nakon što je Nobela dobio Bob Dylan, što je podijelilo svjetsku kulturnu javnost, neki kritičari predviđali su da neće biti senzacije u izboru jer je Akademija zapravo vrlo diskretno društvo.

Popis mogućih dobitnika, prema nagađanjima medija, bio je vrlo dugačak, a spominjali su se Amerikanac Don DeLillo, Kanađanka Margaret Atwood, Sirijac Adonis, Japanac Haruki Murakami i Kenijac Ngugi Wa Thiong'o. Njima se može dodati i Kineza Yan Liankea, Izraelce Amosa Oza i Davida Grossmanna, Talijana Claudija Magrisa, Albanca Ismaila Kadaréa i Francuza Michela Houellebecqa.

Nobelova nagrada za književnost dodjeljuje se od 1901., a prvi je dobitnik bio francuski pjesnik i filozof Sully Prudhomme. Akademija svake godine u veljači utvrdi popis svih predloženih kandidata, a zatim u svibnju izbor suzi na njih pet, o kojima članovi Akademije raspravljaju tijekom ljeta te nakon toga odabiru laureata.

U skladu s duhom oporuke Alfreda Nobela, dobitnik mora biti osoba 'koja se bavi univerzalnim pitanjima, netko tko nas sve potiče na razmišljanje'.

Među 113 dosad nagrađenih samo je 14 žena. Švedska akademija rado podsjeća da ne uzima u obzir ni podrijetlo ni spol.

Zadnjih deset dobitnika nagrade za književnost su Bob Dylan, Svetlana Aleksievič, Patrick Modiano, Alice Munro, Mo Yan, Tomas Tranströmer, Mario Vargas Llosa, Herta Müller, Jean-Marie Gustave Le Clézio i Doris Lessing.

Kopirati
Drag cursor here to close