Godišnjica

Kako je Andrić pisao o Hercegovini

Kultura / Knjige | 09. 10. 2019. u 10:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Ivo Andrić u posjeti Radimlji

''I s ovu stranu Ivan-planine ja sam, nekako, kao u svojoj avliji'', napisao je jednom Ivo Andrić misleći o Hercegovini naglašavajući tako da su bosanske teme izvršile presudan utjecaj na njegovo književno djelo, u njegovu stvaralačku svijest su pristizali impulsi iz hercegovačkog podneblja.

To dolazi do izražaja u njegovim opisima Mostara ili Počitelja kao što se i u drugim Andrićevim djelima prepoznaju tragovi hercegovačkih vina i duhana, posebno hercegovačkog ''tesanog kamena'' kojem se divio, navele su beogradske Novosti pišući o studiji Neđe Šipovca ''Ivo Andrić o Hercegovini''.

''Hercegovina ima po pravilu dobar soj ljudi. To je zemlja sa mnogo kamena a malo svega ostalog, ali to malo što rodi hranljivo je i plemenito, a sa vodom i zrakom daje zdrave i razumne ljude. Oni su više skloni računu nego osjećanju, ali njihova računica je tako dobra i sigurna da su redovno i korisniji i prijatniji i cjelini i pojedincu nego mnogi osjećajni ljudi zamagljena razuma i naopake računice'', zapisao je Ivo Andrić u priči ''Proba''.

Kopirati
Drag cursor here to close