Predstavljanje knjige

"Južnoslavensko pitanje" u Mostaru: Jedna od tri najvažnije hrvatske knjige u 20. stoljeću

Knjiga je predstavljena u organizaciji Odjela za Drugi svjetski rat i domovinski rat HNS-a i Središta hrvatskog svjetskog kongresa za istraživanje posljedica totalitarizama u BiH.
Kultura / Knjige | 24. 05. 2018. u 19:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U četvrtka u HKD Herceg Stjepan Kosača u Mostaru predstavljeno je pretiskano izdanje hrvatskoga prijevoda knjige publicista i političara Ive Pilara "Južnoslavensko pitanje".

Knjiga je predstavljena u organizaciji Odjela za Drugi svjetski rat i domovinski rat HNS-a i Središta hrvatskog svjetskog kongresa za istraživanje posljedica totalitarizama u BiH.

O knjizi su govorili doc.dr.sc. Dražen Švegelj, Silvio Jergović, dr.sc. Ivona Šego Marić, Hrvoje Janković i Anita Martinac.

Knjiga "Južnoslavensko pitanje" ocijenjena je jednom od tri najvažnije hrvatske knjige u 20. stoljeću. Objavljena je u Beču 1918. godine, a na hrvatski jezik preveo ju je Fedor Pucek.

Kritika je upozorila na određene nedostatke u prijevodima pa se u novom tisućljeću krenulo s ambicioznijim pothvatom kritičkoga izdanja sabranih djela. Novo izdanje objavio je Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima u 2017.

Ivo Pilar rođen je 1874. u Zagrebu, a preminuo pod sumnjivim okolnostima 1933. Bio je pravnik i ekonomist. Živio je u BiH, a od 1920. do smrti u Zagrebu. Do jeseni 1918. zalagao se za održanje Habsburške Monarhije, ali pod uvjetom da se u državno-političkom i nacionalno-političkom smislu reformira kao trijalistička monarhija s Hrvatskom kao trećom jedinicom. U Kraljevini SHS, odnosno Jugoslaviji politički je bio progonjen.

Najvažnija su mu djela: "Secesija", "Recepcija Općeg austrijskog građanskog zakonika u BiH", "Die südslawische Frage und der Weltkrieg" napisana pod pseudonimom L. v. Südland), te "Borba za vrijednost svoga 'ja'".

Kopirati
Drag cursor here to close