Dan akademske knjige

Izdvaja se novac za znanstvenu literaturu

U povodu Mjeseca knjige, Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti dodijelilo je šest novčanih nagrada studentima-korisnicima usluga javnih univerzitetskih biblioteka/Sveučilišne knjižnice
Kultura / Knjige | 23. 10. 2017. u 14:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti u ponedjeljak je upriličen  'Dan akademske knjige', na kojem je izdavačku djelatnost tog ministarstva predstavila resorna ministrica Elvira Dilberović.

Tom prigodom ministrica je ustvrdila kako su monografije, knjige i periodične publikacije dio izdavačke djelatnosti Ministarstva te da je, u sklopu ovog programa podrške u oblasti znanosti i visokog obrazovanja, predviđeno izdavanje po tri znanstvena i referentna djela godišnje.

''Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti u cjelokupnoj reformi obrazovanja, koja je složen proces, smatralo je kako izvjestan dio novca zasigurno treba usmjeriti prema razvoju knjižnične istraživačke djelatnosti'', rekla je Dilberović, dodajući kako njezino ministarstvo u tom smislu izdvaja određena novčana sredstva.

Istaknula je kako su blizu 22 000 različitih naslova podijelili sveučilišnim i gradskim knjižnicama u FBiH.

Po njezinim riječima, izdvojena su značajna sredstva za publiciranje različitih znanstvenoistraživačkih ostvarenja i svih vidova čovjekove djelatnosti i znanstvenih polja, nastojeći olakšati istraživanje studentima i znanstvenim djelatnicima u FBiH, a i šire.

''Nastavit ćemo tendenciju, imamo programe koji daju potporu samim izdavačima, ali i znanstvenim radnicima ako je njihov naslov novi, atraktivan u različitim znanstvenim poljima. Podržavamo sve ono što će pomoći istraživanju, razvoju znanosti, znanstvene misli i utemeljenju društva znanja u BiH'', rekla je ministrica.

Na izdavačku djelatnost Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti osvrnula se i prof. dr. Dijana Hadžizukić, dok su o  ''Knjižničarskoj djelatnosti u BiH" i "Akademskoj knjizi i izdavaštvu u BiH" govorili direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH Ismet Ovčina i direktor Izdavačko knjižarskog društva "University press" d.o.o. Sarajevo Dragan Marković.

Marković je ocijenio kako Bosna i Hercegovina ima dvadeset profesionalnih izdavačkih kuća, što najbolje govori o tome koliko nam je uopće razvijena izdavačka djelatnost.

''Nažalost, situacija je takva da su u većini slučajeva izdavači generalnog karaktera, objavljuju sve od kuharice, slikovnica, vrijednih naslova do monografskih naslova iz oblasti znanosti'', dodao je.

U povodu Mjeseca knjige, Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti dodijelilo je šest novčanih nagrada studentima-korisnicima usluga javnih univerzitetskih biblioteka/Sveučilišne knjižnice (1 po knjižnici), koji su u proteklih devet mjeseci najviše koristili knjižni fond i druge usluge ovih ustanova.

Inače, Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti u periodu od 2007. do 2017. godine, u okviru različitih programa podrške izdavaštvu i knjižničnoj djelatnosti u oblasti znanosti i visokog obrazovanja, uložilo je skoro tri milijuna marka.

Kopirati
Drag cursor here to close