Rajko Živković

Iz tiska izišla knjiga 'Radio Zenica: 50 godina globalnog medija'

Knjiga u tri poglavlja donosi priču o razvoju radija .
Kultura / Knjige | 17. 03. 2020. u 16:13 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sarajevski novinar i publicist Raif Čehajić objavio je knjigu ''Radio Zenica: 50 godina globalnog medija'', povodom 50 godina postojanja i rada ovog medija, a koju je uredio Rajko Živković.

Knjiga u tri poglavlja donosi priču o razvoju radija .

Tako u poglavlju „Historijat“ autor daje prikaz izuma radioaparata sa pojavom prvih radiostanica u svijetu, regiji i Bosni i Hercegovini, u drugom pod nazivom "Osnivanje i razvoj Radio Zenice", prezentirana je kronologija nastanka ovog medija, a u trećem - "Arhitektura sjećanja" zabilježene su priče 14 radnika ove radiostanice .

''Iz ove knjige čita se poviejst radija, ali se i uči o novinarstvu, kao profesiji koja se ne radi, nego se živi i o svim prijateljstvima i profesionalnoj suradnji koja se kroz življenje tog novinarstva rađa'', zapisala je u recenziji prof. dr. Lejla Turčilo.

Recenzent novinar Zija Dizdarević ukazuje na entuzijazam koji je odlikovao ovu medijsku kuću, ukazujući i na činjenicu da je Radio Zenica bio ''rasadište'' novinarskih kadrova, te da je od nekadašnjeg lokalnog postao globalni medij.

Knjiga ''Radio Zenica: 50 godina globalnog medija'', čija promocija bi trebala biti u Zenici u okviru (za sada prolongirane) kulturne manifestacije ''Zeničko proljeće'', je historiografski materijal, ''biografija'' jednog medija i jednog vremena i svojevrstan udžbenik o radijskom novinarstvu.

Kopirati
Drag cursor here to close