Autora Ante Stanića

Iz tiska izašao roman ''Lijepa Jelena iz kreševskog dvorca''

Roman je povijesni i opisuje vrijeme od 1430. do 1530. godine.
Kultura / Knjige | 26. 02. 2020. u 09:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koncem siječnja 2020. godine iz tiska je izašao roman Ante Stanića ''Lijepa Jelena iz kreševskog dvorca''.

Roman je povijesni i opisuje vrijeme od 1430. do 1530. godine.

Autor objašnjava kako je roman nastao: ''U veljači 2019. godine našla mi se u rukama knjiga autora fra Stjepana Buljana koja je izašla iz tiska prije 22 godine. Knjiga pod nazivom „Povijesne crtice o Kreševu i franjevačkom samostanu“. Otvorio sam je i odmah na početku našao posvetu na moje ime i zahvalu za učešće u doniranju za tiskanje navedene knjige i izgradnju spomen kapele kraljici Katarini Tomaš – Kosača. Pokojni fra Stjepan je živio za taj dan kada će posmrtni ostatci kraljice Katarine biti prebačeni iz Rima u Bosnu i Hercegovinu. U tu svrhu je osnovao udrugu (1997.) „Vitezovi kraljice Katarine“.

Jedan od članova te udruge bio sam i ja. Fra Stjepan je umro 2001. godine, a nama Vitezovima kraljice Katarine ostavio je u zavjet da prebacimo posmrtne ostatke kraljice Katarine iz Rima u Bosni i Hercegovinu. Evo osamnaest godina poslije smrti fra Stjepana, mi Vitezovi Kraljice, država, crkava, ništa nismo uradili na povratku posmrtnih ostataka naše Kraljice.

Kad sam o svemu razmislio, malo sam se zastidio, ali ako država BiH nije mogla ništa uraditi na povratku posmrtnih ostataka naše Kraljice, kako će to uraditi jedna mala udruga? Obećao sam umrlom fra Stjepanu da ću Kraljicu dovesti u kreševski dvorac gdje je po legendi boravila nekoliko puta.

Metodom književne slobode, obnovio sam kreševski Dvorac; podigao ga iz ruševina, udahnuo u njega život, uselio kneza Ljudevita Krstića, njegovu ženu Paulu i svu poslugu koja pripada dvorcima u koje su navraćali kraljice i kraljevi.

1444. godine dovodim kralja Stjepana Tomaša u kreševski dvorac da potpiše trgovačku povelju s Dubrovčanima, (po istinitom događaju). Nešto kasnije, 1449. godine dovodim kraljicu Katarinu na proslavu obnavljanja krova kreševske crkve, poslije velikog požara, a čiju obnovu je donirala Kraljica. Ponovo Kraljica dolazi 1451. godine na kumstvo vjenčanja lijepe Jelene kneževe kćerke. Kraljica je
zavoljela Kreševo te će opet 1454. godine doći u Kreševo obučavati kreševske žene: plesti, presti, vesti, šiti, tkati, prati i ostale poslove koje trebaju znati žene.

Nažalost, Bosna je pala pod Osmanlijsku vlast 1463. godine te se kraljica Katarina pred najezdom Osmanlija sklonila u Dubrovnik, a iz Dubrovnika je sa svojom pratnjom otišla u Rim gdje je i umrla. U romanu „Lijepa Jelena iz kreševskog dvorca“ ćete pročitati zanimljivu priču zasnovanu na mnogim povijesnim činjenicama koje su se događale u Bosni do 1530 godine'', ističe autor.

Kopirati
Drag cursor here to close