Kao i sve

Grupa bh. izdavača smatra da postoji monopol na prodaju udžbenika

Kako je istaknula direktorica "Bosanske knjige" Sarajevo Jasmina Alagić, već duže vrijeme izdavači "Vrijeme" Zenica i "Nam" Tuzla dobivaju poslove prodaje udžbenika.
Kultura / Knjige | 09. 07. 2020. u 17:18 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grupa bh. izdavača ("Bosanska knjiga", "Bosanska riječ", "Dječija knjiga", "Nova Dječija knjiga" (Sarajevo), "Sarajevo publishing" i "Grafeks" Mostar) ukazali su da u pojedinim kantonima u Federaciji BiH postoji monopol na prodaju udžbenika.

Oni su se obratili na konferenciji za medije u Sarajevu povodom odluke ministarstava za obrazovanje Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona o korištenju udžbenika u osnovnim školama.

Kako je istaknula direktorica "Bosanske knjige" Sarajevo Jasmina Alagić, već duže vrijeme izdavači "Vrijeme" Zenica i "Nam" Tuzla dobivaju poslove prodaje udžbenika.

Alagić je rekla da se tom odlukom podređuje privatnim ciljevima lokalnih izdavača i omogućuje im se monopol koji je zabranjen. Odluka je, smatra ona, nametnuta i nastavnicima koji nemaju pravo izbora udžbenika.

''Ako izuzmemo deveti razred gdje je svakako jedan predmet jedan udžbenik te strane jezike, to je oko 64 udžbenika od prvog do osmog razreda. Od ta 64 udžbenika samo je devet od ostalih izdavača i to onih koje "Vrijeme" i "Nam" nisu imali'', istaknula je Alagić.

Ona je kazala da će izdavači poduzeti daljnje korake u skladu sa zakonom, a obratit će se i Konkurencijskom vijeću.

Također je pozvala nadležna ministarstva obrazovanja u kantonima da se očituju i da ne podliježu pritiscima političkih moćnika prilikom izbora udžbenika, kao i Federalno ministarstvo obrazovanja da okupi sve ministre i učini konkretne poteze kako bi se stalo na kraj monopolu.

Ivica Vanja Rorić iz IK "Bosanska riječ" Sarajevo istaknuo je da ovakvim izborom najviše gube djeca koja ne dobivaju kvalitetne udžbenike.

On je ovom prilikom kazao da se nastavnicima prijeti te da se uzda u roditelje da neće htjeti da im djeca uče iz loših udžbenika ako postoje kvalitetniji.

Kao jedan od gorućih problema za izdavače je i činjenica da bi trebali znati još u ožujku koji su udžbenici izabrani jer se do početka lipnja treba dati tiskarama broj udžbenika koji se tiskaju, a odluke se donose tek iza lipnja, kad su već otštampani.

Na pres konfrenciji je istaknuto da su Tuzlanski i Zeničko-dobojski kanton službeno preuzeli udžbenike izdavača "Vrijeme" Zenica i "Nam" Tuzla. Ranijih godina su ih preuzimali i u Bosansko-podrinjskom i Unsko-sanskom katonu, te je istaknuto da će i ostali kantoni pod pritiskom donijeti istu odluku.

Na susret bili su pozvani i direktor IK "Vrijeme" koji je i predsjednik Zajednice izdavača Muamer Spahić, te direktor IK "Nam" Sevlid Hurtić, kao i ministri obrazovanja u Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu, ali se oni nisu odazvali.

Kopirati
Drag cursor here to close