'Poligon'

Mostarski književni festival predstavljen u Sarajevu

Poligon je festival koji se održava od 2013. godine i od samog osnivanja je prepoznatljiv događaj
Kultura / Knjige | 03. 10. 2019. u 19:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Konferencija za medije festivala Poligon u Sarajevu

Prva konferencija za medije povodom Festivala književnosti 'Poligon', koji će se održati u Mostaru od 10. do 13. listopada, održana je u četvrtak u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Poligon je festival koji se održava od 2013. godine i od samog osnivanja je prepoznatljiv događaj, koji Mostar nastoji vratiti na književnu scenu Europe, te razbija stereotipe i predrasude o gradu.

Ovogodišnji festival prikladno je posvećen temi identiteta, koja je upravo u ovom trenutku na razne načine aktualna u svim poljima, od medijskog, preko kulturnog, političkog i obrazovnog i uveliko određuje književnike, piše EFM.

Budući da Mostar i Mostarci imaju iskustvo izbjeglištva, na poseban način mogu se poistovjetiti sa ovom temom te je reinterpretirati u diskursu sa gostima ovogodišnjeg festival koji dolaze iz BiH, Hrvatske, Srbije i Velike Britanije.

''Migrantska kriza postavila je vrlo važno pitanje o identitetu suvremene Evrope, njegovoj kompleksnosti i problematici. Odgovor na ovu krizu u velikoj mjeri potaknuo je populistički val koji je na površinu izvukao stereotipe i predrasude, ali i pokazao na što smo sve spremni kada treba pomoći ljudima u nevolji'', kazao je direktor festivala, Mirko Božić.

Ovogodišnji gosti festivala su Semezdin Mehmedinović, Josip Mlakić, Senka Marić, Andrija Škare, Katja Grcić, Danilo Lučić, Russ Litten i mnogi drugi.

Posebna Stavka festivala je i posjeta školama, gdje će gosti festivala školarcima dati potpuno novu perspektivu na ono što čitaju. Škole koje će ove godine imati ti čast su: OŠ ''Petar Bakula'', ''IV Osnovna škola'', ''United World College'' i ''Gimnazija fra Grge Martića''.

Ove godine, gosti festival će posjetiti i Tekiju u Blagaju, Manastir Žitomislići i Vinariju Brkić, piše EFM.

Program ovogodišnjeg festivala održat će se u mostarskom HNK, Hrvatskom domu Herceg-Stjepan Kosača i Pozorišnoj kafani.

Kopirati
Drag cursor here to close