Izašla iz tiska

'Hrvati BiH – naslijeđe i izazovi budućnosti', nova knjiga Mateja Škarice

Ukratko, riječ je o pregledu poznatih te manje poznatih događaja koji su oblikovali stvarnost zemlje pod međunarodnim nazivom Bosna i Hercegovina s koncentracijom na hrvatsku ulogu i opći doprinos.
Kultura / Knjige | 13. 07. 2020. u 10:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon višegodišnjeg rada i priprema, iz tiska je izašla knjiga pod nazivom 'Hrvati Bosne i Hercegovine – naslijeđe i izazovi budućnosti' autora Mateja Škarice.

Kroz analizu tisućljetne prošlosti i položaja hrvatskog naroda na prostoru između Save i Jadrana, ključnih događaja iz njegove novije povijesti, a u konačnici s određenim prijedlozima za bolju budućnost – ova knjiga čitatelju tako donosio bilje informacija i izvora, priopćio je u ponedjeljak autor.

Naglasak je, navodi, istodobno stavljen na bogato ali do danas nedovoljno istraženo kulturno-povijesno naslijeđe bosanskohercegovačkih Hrvata, njihovu specifičnu ulogu u stabilnosti kao i gradnji bolje budućnosti koju dijeli s druga dva naroda.

Ukratko, riječ je o pregledu poznatih te manje poznatih događaja koji su oblikovali stvarnost zemlje pod međunarodnim nazivom Bosna i Hercegovina s koncentracijom na hrvatsku ulogu i opći doprinos.

Pojedina poglavlja uz ilustracije prate i terenska istraživanja. Na samoj naslovnici knjige, pojašnjava, kombinirani su geometrijski simboli kvadrata i trokuta s povijesnim pleterom tako da jedan dio odgovora pažljiviji čitatelj može pronaći sadržanog već na samom početku.

Osim spomenutog presjeka višestoljetne povijesti kao i složenog suodnosa s narodima u okruženju, autor se u djelu bavi analizom određenih identitetskih obilježja, simbolikom, kulturom te baštinom ovog najstarijeg i najmalobrojnijeg naroda.

Knjigu „Hrvati Bosne i Hercegovine – naslijeđe i izazovi budućnosti“će uskoro biti moguće nabaviti u bolje opremljenim knjižarama u Hrvatskoj i BiH. O predstavljanju za javnost još je rano govoriti ali je u planu, priopćio je autor.

Kopirati
Drag cursor here to close