Mediteranski Festival Knjige

Hercegovina glavna zvijezda u Splitu

Mišo Nejašmić je rekao kako se Split ovim festivalom upisao u prestižan popis gradova koji imaju sajam i festival knjiga.
Kultura / Knjige | 03. 05. 2018. u 13:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ove godine bitan je programski naglasak na Hercegovini, a program će u budućnosti obuhvaćati i mnogo šire područje Mediterana, koji je ishodište civilizacije i vrelo književnosti'', rekao je Slavko Kozina član Vijeća Zajednice nakladnika i knjižara govoreći o ovogodišnjem Mediteranskom festivalu knjige u Splitu.

Pojasnio je kako je MFK zamišljen kao priča koja nije samo splitska, nego mnogo šira.

''Split jest središte, cvit Mediterana, ali iz njega će se utjecaj širiti na okolnu regiju'', rekao je.

Mišo Nejašmić je rekao kako se Split ovim festivalom upisao u prestižan popis gradova koji imaju sajam i festival knjiga.

Video: MFK Split 2018

''Ljestvicu smo postavili vrlo visoko već u prvom – ili bolje rečeno nultom, prošlogodišnjem – izdanju i veseli nas što Grad Split daje konkretnu pomoć i potporu širenju manifestacije. Već ove godine očekujemo i veći broj posjetitelja, a vjerujemo da će u sljedećih 5 – 10 godina MFK donijeti ozbiljne promjene u smislu sudbine knjige na ovim prostorima. Više od 80 % hrvatske nakladničke industrije smješteno je u Zagrebu, a mi očekujemo da će MFK biti važan i za razvoj nakladničke scene u Splitu te da će se sadašnja slika u idućem desetljeću bitno promijeniti'', navodi Nejašmić.

Urednik programa Kruno Lokotar istaknuo je kako program obuhvaća širok spektar aktualnih tema te da će na ovogodišnjem MFK-u biti predstavljena čak 21 nova knjiga.

''Program je nježno tkanje koje je izazovno plesti'', poetski se izrazio Lokotar. ''Zadržat ćemo programske linije koje smo inaugurirali u prošloj godini, a osim njih ove godine imamo i dvije tematske linije. Prva je od njih Hercegovina, jer smo uvjereni da to kompleksno područje, praktički u zaleđu Splita, zahtijeva revalorizaciju, preispitivanje stereotipa i relevantnu promociju. Druga je linija Dalmacija kao kulisa, u kojoj ćemo se baviti dobitima i manjkovima koje nam donose turizam i kulturna industrija, jer Dalmacija je posljednjih godina postala studio na otvorenom'', rekao je Lokotar.

Potvrdio je dolazak najistaknutijega gosta ovogodišnjeg festivala, norveškoga kralja krimića Joa Nesbøa, ali je najavio i još neobjavljeni dolazak jedne od najvećih trenutačnih hrvatskih književnih zvijezda Kristijana Novaka, koji će po prvi put predstaviti svoj posljednji roman u Splitu.

''Ono po čemu se MFK razlikuje od ostalih književnih festivala također su zanimljive panel diskusije, na kojima će posjetitelji moći čuti suočavanje različitih mišljenja na različite teme. Dio tih diskusija ove se godine bavi Hercegovinom, a dio je ostvaren u suradnji s knjižničarima te će biti riječi o lektiri, strategiji poticanja čitanja, suradnji s nakladnicima i sličnim temama. Novost je i projekt u suradnji s nakladničkom kućom Mitopeja, kojim će MFK iskoračiti izvan Splita te posjetiti Zadar, Imotski, a možda i neka druga mjesta'', rekao je Lokotar.

Drugi po redu MFK, sajam knjiga festivalskog tipa, i ove će se godine održati u kompleksu športskog centra Gripe, i to od 9. do 13. svibnja, a ulaz je slobodan za sve posjetitelje.

PROGRAM FESTIVALA

Boje Hercegovine branit će Mile Stojić, Almin Kaplan, Ivica Musić, Marko Tomaš, Anita Pajević te Senka Marić.

Predstavit će se širokobriješka likovna akademije, a o Veselku Koromanu održat će se panel.

Berislav Jurič i Zdenko Jurilj će predstaviti West Herzegowina Fest i Mediteran film festival, a Ivo Lučić, Ivan Vukoja i Dragan Markovina će raspravljati na temu ''Hercegovina. Nova paradigma''.

Kopirati
Drag cursor here to close