Promocija

Hercegovci i za zadnji dan festivala knjige u Splitu

Svetolik Cvetković, prodekan za nastavu i studente Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg,iznio je, uz obilje video materijala, niz informacija o toj visokoškolskoj ustanovi koja obrazuje studente u tri smjera: slikarstvo, kiparstvo i grafika
Kultura / Knjige | 14. 05. 2018. u 08:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Knjiga dekana mostarskog Filozofskog fakulteta Ivice Musića„Geniji, varalice i oni treći“polemizira o odnosu vjere i znanosti predstavljena je posljednji dan Mediterasnkog festivala knjige u Splitu. Pozivajući se na najveće znanstvene i crkvene autoritete, autor polazi od postavke da je novovjeka znanost baština kršćanstva, odnosno da je nastala zahvaljujući kršćanskom svjetonazoru te da su upravo kršćanski znanstvenici dali i daju nemjerljiv prinos njezinu razvoju i rastu. Glazbeni doprinos promociji dao je splitski pjevač Tedi Spalato.

Svetolik Cvetković, prodekan za nastavu i studente Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg,iznio je, uz obilje video materijala, niz informacija o toj visokoškolskoj ustanovi koja obrazuje studente u tri smjera: slikarstvo, kiparstvo i grafika, i to tijekom petogodišnjeg studija. Zanimljivo je to što čak 20 % studenata dolazi iz Hrvatske.

I posljednji dan ovogodišnjeg Mediteranskog festivala knjige (MFK) pokazao je veliko  zanimanje za knjigu, usprkos ljetnim temperaturama i privlačnosti dalmatinskih plaža. Festival je u nedjelju, s obzirom da je riječ o neradnom danu, obišlo posebno mnogo posjetitelja iz okolnih mjesta i Hercegovine.

Prijepodnevni sati programa bili suposvećeni djeci. Na pozornici u velikoj dvorani predstavljena je slikovnica Olje Savičević Ivančević „Šporki Špiro i Neposlušna Tonka“, koju je ilustrirao Svjetlan Junaković i koja je poznata splitskoj djeci jer je ta priča postavljena na daske Gradskog kazališta lutaka u Splitu.

Učenice i učenici splitske Osnovne škole Lučac i ove su godine oduševili malu i veliku publiku entuzijastičnom izvedbom glazbene predstave „Kikica i Donko“utemeljene na slikovnici autorice Nikoline Jurišić.

Predstavljene su i dvije slikovnice američke autorice Monice Ashour: „Bog ima svrhu za djevojčice i dječake“ i „Svako tijelo ima nešto reći“, kojima se nastoji malim čitateljima približiti katolički pristup rodu, spolu i teologiji tijela, a roditeljima i odgajateljima pomoći da tu tematiku približe najmlađima.

U prostorima Bookvarija i Malog Bookvarija, kao i svih prethodnih dana, održalesu se aktivnosti za djecu. Na programu je bio praktičan sat Algebrine „Digitalne akademije“, turnir u igri „Mediteran – more i obalno područje“ udruge Mala filozofijate praktičan sat robotike i programiranja „Robotika je baš za mene!“ udruge Inovatic.

U poslijepodnevnom dijelu programa održane su promocije četiriju knjiga. Anita Pajević predstavila je svoj prvijenac, zbirku „Perlinov šum“, čije su literarno-stilističke dominante konceptualizam i hipermetaforizacija, a gusto metaforičko tkanje prepleće se oko nekoliko tematskih čvorova. Pjesnička zbirka Senke Marić„Do smrti naredne“ odlikuje se subjektocentričnošću koja uključuje prevlast intimističketopike i ispovjednosti, a pjesnikinja je sklonija lirskom nego narativnom načelu.

O trećoj, u hrvatskom prijevodu nedavno objavljenoj knjizi iz tetralogije svjetske književne zvijezde Elene Ferrante „Priča o onima koji bježe i onima koji ostaju“,raspravljali su urednica Adriana Piteša i talijanist Srećko Jurišić. Analizirali su fenomen Ferrante i njezinu nešto manju omiljenost u Italiji nego u ostatku svijeta. Prodrli su duboko u dva glavna ženska lika, Elenu i Lilu, koji se mogu iščitavati kao dvije polutke iste osobe tepodcrtali ulogu Napulja – i Mediterana općenito – kao trećega glavnog lika u romanima. Naglasili su političku dimenziju romana, koji se zbiva krajem šezdesetih i u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća, te mišljenje da je to dosad najzrelije napisana knjiga ove autorice.

MFK je za ove godine zatvorio vrata pun optizima, pogleda usmjerena u budućnost, jer već je drugom godinom potvrđeno da se Split pretvara u nezaobilaznu književno-kulturnu destinaciju i da je kulturni obrazac zacrtan u prvoj godini zaživio.

Kopirati
Drag cursor here to close