Život prije i poslije

Hemon i Mehmedinović otvaraju Festival europske kratke priče

Dvojica bosanskohercegovačkih autora s iskustvom života u Sjedinjenim Američkim Državama, u svojim redovitim tjednim susretima razgovaraju o životu "prije i poslije"…
Kultura / Knjige | 01. 10. 2020. u 10:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Razgovor s Aleksandrom Hemonom i Semezdinom Mehmedinovićem otvorit će u nedjelju, 4. listopada, u riječkom Exportdrvu program 19. Festivala europske kratke priče, koji se pod temom "Luka različitosti" do 9. listopada održava u Rijeci i Zagrebu, piše Hina.

Kako se ističe u najavi, u doba kada je piscima teško posjećivati festivale, FEKP je odlučio posjetiti pisce: od početka pandemije koronavirusa, Aleksandar Hemon i Semezdin Mehmedinović svake se nedjelje susreću na video-chatu jedne od internetskih platformi.

Dvojica bosanskohercegovačkih autora s iskustvom života u Sjedinjenim Američkim Državama, u svojim redovitim tjednim susretima razgovaraju o životu "prije i poslije", o knjigama i glazbi, o čitanju i pisanju svijeta.

"Nakon susreta u Sarajevu i Americi, u pjesmama i prozama, u sjećanjima i jezicima... prijatelji i veličanstveni autori sada susretom otvaraju devetnaesto izdanje Festivala europske kratke priče", stoji u najavi. Hibridni susret on-line i uživo otvorit će drugi par sjajnih pisaca, Luiza Bouharaoua i Neven Ušumović.

FEKP se održava od 4. do 9. listopada u Rijeci i Zagrebu, dijelom "u živo" a dijelom on-line, te u suradnji s prestižnim britanskim Hay Festivalom, čiji će program od 6. do 9. listopada proširiti program FEKP-a. Ovogodišnja je tema FEKP-a "Luka različitosti", koja okuplja pisce i umjetnike koji se u svojim djelima bave razlikama i različitima.

Video: Festival of the European Short Story 2019

Među festivalskim su gostima - doduše, u online izdanju - među ostalima najavljeni Irvine Welsh, autor romana "Trainspotting", Hanif Kureishi, koji se proslavio romanom "Buda iz predgrađa", te Yann Martel, dobitnik Bookerove nagrade, autor romana "Pijev život".

Riječki program Festivala europske kratke priče dio je programskog pravca Kuhinja, odnosno projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Programski pravac Kuhinja kroz različita područja kulture bavi se manjinama i migracijama, u pokušaju stvaranja novih, solidarnih prostora društvenosti.

Kopirati
Drag cursor here to close