Nobelovac

Handke pozvan u Banja Luku

Skupština Kantona Sarajevo u srijedu je donijela odluku kojom je austrijskog književnika proglasila nepoželjnom osobom u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.
Kultura / Knjige | 11. 12. 2019. u 14:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradonačelnik Igor Radojičić pozvao je danas nobelovca Petera Handkea da posjeti Banja Luku.

"Nisam čuo da je Kanton Sarajevo donio odluku da je Handke nepoželjna osoba u tom kantonu. Što se mene tiče, danas ovom nobelovcu ide čestitka i poziv da dođe u naš grad", rekao je Radojičić novinarima.

Sam Handke nedavno je rekao da bi volio da ponovo dođe u Banja Luku i Republiku Srpsku, možda već na proljeće, piše Srna.

"Ako Bog dozvoli da dođem, došao bih sljedeće godine, možda na proljeće. Volim Banja Luku, volim BiH, svaka zemlja je lijepa. Svaka zemlja u sebi ima dobru dušu, ali u ovom trenutku je teško detektirati tu dušu", istakao je Handke.

Naime, Skupština Kantona Sarajevo u srijedu je donijela odluku kojom je austrijskog književnika proglasila nepoželjnom osobom u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Svi zastupnici koji su sudjelovali na sjednici skupštine podržali su prijedlog kluba SDA. Ujedno su usvojili posebnu izjavu kojom su osudili dodjelu Nobelove nagrade za književnost Handkeu zbog njegova nijekanja genocida koji je počinjen nad Bošnjacima Srebrenice u srpnju 1995. godine.

Hina prenosi kako se u BiH na dodjelu Nobelove nagrade Handkeu reagiralo na potpuno suprotan način, pri čemu ga se u RS-u slavilo kao prijatelja Srba, dok su iz Federacije BiH stizale oštre osude na njegov račun upravo zbog odnosa prema srebreničkom genocidu.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić nakon dodjele Nobelove nagrade Handkeu ocijenio je kako je to zapravo ''nagrada geonocidu'', a gotovo istodobno je srpski član državnog vrha Milorad Dodik Handkeu uputio čestitku punu hvalospjeva nazvavši ga velikim književnikom i humanistom.

Dodik se u čestitki pozvao na drugog nobelovca Ivu Andrića kojega je citirao napisavši kako Handkeova književnost ''nije zatrovana mržnjom, već vođena širinom i vedrinom slobodnog ljudskog duha''.

Kopirati
Drag cursor here to close