Lincoln in the Bardo

George Saunders dobitnik nagrade Man Booker

Napisan gotovo u cijelosti kroz dijaloge, roman je ispresijecan komadićima povijesnih tekstova, biografija i pisama, neke od kojih je Saunders sam izmislio.
Kultura / Knjige | 18. 10. 2017. u 10:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki pisac kratkih priča George Saunders proglašen je u utorak u Londonu dobitnikom prestižne književne nagrade Man Booker 2017 za svoj romaneskni prvijenac "Lincoln in the Bardo", koji je ocjenjivački sud proglasio "jedinstvenom i izvanrednom" knjigom o tuzi američkog predsjednika Abrahama Lincolna za pokojnim sinom, piše Hina.

Okosnica romana je stvarni događaj, noć u kojoj je 1862. godine Lincoln pokopao svojeg 11-godišnjeg sina Willieja na washingtonskom groblju. Zamišljajući dječaka zarobljenog u Bardu, tibetanskoj budističkoj inačici limba, Saundersov roman prati ostale mrtve, također zarobljene na groblju odbijajući prihvatiti smrt, koji promatraju dječaka dok očajnički čeka da mu se vrati otac.

Napisan kroz dijaloge

Napisan gotovo u cijelosti kroz dijaloge, roman je ispresijecan komadićima povijesnih tekstova, biografija i pisama, neke od kojih je Saunders sam izmislio.

Preuzimajući nagradu na posebnoj svečanosti u londonskom Guildhallu, autor je istaknuo kako je to za njega "izvanredna čast".

 

"Ukoliko niste primijetili, živimo u čudnome vremenu. Središnje je pitanje prilično jednostavno: hoćemo li na strah odgovoriti isključivanjem, negativnim očekivanjima i nasiljem? Ili ćemo poduzeti onaj drevni veliki skok vjere i dati sve od sebe kako bismo reagirali s ljubavlju? I s uvjerenjem kako ono što se čini drugačijim uopće nije drugačije, već da smo to mi, ali u drugačijem danu", rekao je tom prilikom Saunders.

"U Sjedinjenim se Državama puno govori o potrebi da se zaštiti kultura. Pa, ovo večeras je kultura, međunarodna kultura, suosjećajna kultura, aktivistička kultura u sobi punoj onih koji vjeruju u riječ, u ljepotu i višeznačnost, i u nastojanje da shvate tuđe poglede, čak i onda kada je to teško", poručio je.

Predsjednica ocjenjivačkog suda Lola Young njegov je roman nazvala "izvanrednim, jedinstvenim djelom, očaravajuće, gotovo scenarističke strukture koja otkriva domišljatu, inteligentnu i duboko potresnu priču, ukorijenjenu u prošlosti, s kojom se poigrava, istražujući značenje i iskustvo empatije".

Priča o prokletim dušama

"Priča o prokletim dušama u životu poslije života Lincolnova malog sina paradoksalno stvara živu i živopisnu evokaciju likova koji napučuju drugi svijet", rekla je Young.

Autor šest zbirki kratkih priča i pozamašnog novinarskog opusa, Saunders (58) je drugi Amerikanac za redom koji je dobio prestižnu Bookerovu nagradu, nakon prošlogodišnjeg laureata Paula Beattyja, prvog američkog dobitnika u povijesti te nagrade.

Ove godine, u uži izbor među 144 prijavljena romana ušli su još američki književnik Paul Auster s romanom "4321", Britanka Fiona Mozley s romanom "Elmet", te romani "Exit West" britansko-pakistanskog pisca Mohsina Hamida, "History of Wolves" američke spisateljice Emily Fridlund i "Autumn" Britanke Ali Smith.

Ovogodišnji su žiri, uz Young, činili književnica i kritičarka Lila Azam Zanganeh, spisateljica i pjesnikinja Sarah Hall, umjetnik i pisac Tom Phillips, te putopisac i romanopisac Colin Thubron. Saundersu je nagradu uručila Vojvotkinja od Cornwalla.

Najznačajnija nagrada

Nagrada Man Booker dodjeljuje se od 1969. i smatra se jednom od najznačajnijih koje se dodjeljuju za roman napisan na engleskom jeziku. Među dosadašnjim pobjednicima su Iris Murdoch, Salman Rushdie, Ian McEwan, Margaret Attwood, Alan Hollinghurst, Hilary Mantel i Julian Barnes.

Svi finalisti dobivaju 2,5 tisuća funta i posebno uvezeno izdanje svoje knjige. Dobitniku ide dodatnih 50 tisuća funta.

Od 2005. dodjeljuje se i nagrada Man Booker International za koju konkuriraju pisci iz cijeloga svijeta za djelo objavljeno u engleskom prijevodu. Ove godine nagrada je u lipnju dodijeljena izraelskom književniku Davidu Grossmanu za knjigu "A Horse Walks Into a Bar".

Kopirati
Drag cursor here to close