Salih Isak

Filozofija komšiluka: Predstavljene Duvanjske priče i Laži i prevare

Posebnu pozornost izazvao je osvrt profesorica Snježane Redžepagić koja je na jedan dubok, osjećajan, precizan, ali i šaljiv način ocrtala duh Isakove knjige.
Kultura / Knjige | 13. 12. 2018. u 07:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Knjiga Saliha Isaka ''Duvanjske priče i Laži i prevare'' predstavljena j eu srijedu navečer u u dvorani Skupštine Hercegbosanske županije u Tomislavgradu. Uz autora o knjizi su govorili profesor Mate Kelava i profesorica Snježana Redžepagić, objavio je Tomislavcity.

''Salkota je u ovoj knjizi zavirio filigranskom preciznošću u duše naših ljudi, opisao ih i sačuvao njihov vedar odnos prema životu i vremenu u kojem su živjeli za vječnost i naslikao fotografskom točnošću svaki urbanistički detalj naših dragih mahala u našem drevnom Duvnu'', kazao je prof. Mate Kelava dodavši kako je autor u prvom dijelu knjige dokumentaristički prikazivao život ljudi u ondašnjem Duvnu fokusirajući se na pojedine likove i događaje, dok je u drugom dijelu knjige (Laži i prevare) govorio o lažima i prevarama u politici, u arhitekturi, graditeljstvu, financijama, odnosno u svakome dijelu gospodarskoga i društvenoga života.

Posebnu pozornost izazvao je osvrt profesorica Snježane Redžepagić koja je na jedan dubok, osjećajan, precizan, ali i šaljiv način ocrtala duh Isakove knjige.

''Autor daje događaje u Duvanjskim pričama tako fino, promišljeno i suptilno da one odaju kolorit vremena u nevjerojatnoj potpunosti. On uopće ne pokušava jezičnom virtuoznošću ili nekim dodacima, stilskim vrednotama uljepšati, pojačati dojam, ali ima jednu snagu promatrača i pripovjedača za odabrati prave riječi, sklopiti jednostavnu rečenicu, vrlo zahvalnu za čitatelja i reći ono što jest… Poslije čitanja ovoga djela moram reći da iskazujem jedno veliko poštovanje prema ovome čovjeku koga u stvarnosti poznajem samo nekoliko minuta, ali s ponosom nosi svoju titulu čovjeka, hoda ovim svijetom uzdignute glave, otvorena srca i uma, bez predrasuda, ne obazirući se na stereotipe bilo koje vrste, na prepreke politike, ratova i sukoba. Ovakvo djelo je mogao napisati samo netko tko je odrastao u vremenu i mjestu gdje je vladala 'filozofija komšiluka', u vrijeme kada je ključ od ulaznih vrata stajao pored vrata… Najljepši poklon koji srce može primiti su nečije uspomene i nečija sjećanja, zbog toga hvala gosp. Salihu Isaku na tom poklonu'', rekla je.

Završna riječ pripala je autoru koji je zahvalio svim nazočnima na dolasku i osvrnuo se na društveno-političke okolnosti u kojima je nastala knjiga s paralelom na današnje probleme.

Kopirati
Drag cursor here to close