Narodna knjižnica HNŽ Mostar

Mostarce u veljači najviše zanimali ljubav i rat

Donosimo deset najčitanijih djela u mjesecu veljači, a neki od njih bi vas zaista mogli iznenaditi.
Kultura / Knjige | 03. 03. 2021. u 10:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čitanje u Hercegovačko-neretvanskoj županiji nije zaboravljena aktivnost. Štoviše, u mjesecu zaljubljenih mnogi su pohrlili za ljubavnim djelima u Narodnu knjižnicu HNŽ-a Mostar.

Donosimo deset najčitanijih djela u mjesecu veljači, a neki od njih bi vas zaista mogli iznenaditi.

Tako je najčitaniji naslov u veljači 2021. godine, prema Narodnoj knjižnici HNŽ Mostar, ljubavni roman Judith Krantz: "Do ponovnog susreta".

Mjesec zaljubljenih nagnao je brojne građane da svoje vrijeme provedu čitajući i maštajući o ljubavi.

"Do ponovnog susreta" je laki, lepršavom roman koji prati mladu djevojku Eve iz ugledne obitelji koja se zaljubljuje u glumca, a sama postaje poznata pjevačica.

Udajom za diplomatu ponovo stječe društveni status kakav je imala prije ovog - za njenu obitelj - skandaloznog života. Rađa dvije kćeri i... tu prava priča tek počinje.

Drugi najčitaniji naslov u Narodnoj knjižnici HNŽ Mostar za mjesec veljaču je "Grad lopova" Davida Benioffa.

Riječ je o ratnom romanu koji kroz divlju avanturu o odrastanju dvojice glavnih junaka na istoj stranici objedinjuje humor, okrutnost i patos.

Radnja započinje jedne od najhladnijih zima u povijesti Rusije tijekom drugoga svjetskog rata, u izgladnjelom gradu pod opsadom, a dvojica zatvorenika bivaju bačeni zajedno u prilično beznadnu avanturu.

Lev, sramežljivi tinejdžer i zaljubljenik u šah, i Kolja, karizmatični hazarder imaju tjedan dana za vrlo neobičnu misiju: pretražiti opustošenu unutrašnjost Rusije u potrazi za tucetom jaja. Ako se vrate u Petrograd praznih ruku, umrijet će.

"Avgust četrnaeste" Solženjicin treći je naslov koji je osvojio srce Hercegovaca. Djelo je to ruskog književnika dobitnika Nobelove nagrade za književnost 1970. godine.

Riječ je o porazu ruske vojske koji prati Bitku kod Tannenberga. Novela je neobična mješavina fantastične povijesti i kontroverze, kako zbog načina pisanja tako i sa povijesnog gledišta.

Četvrto najčitanije djelo Khaleda Hosseinija "Lovac na zmajeve" je emotivna priča o ljubavi i prijateljstvu smještena u Afganistan za vrijeme okrutnog talibanskog režima.

Paralelno uz priču o dječačkom prijateljstvu koje razaraju strah, ljubomora i okrutnost prikazuje se Afganistan kao nesretna zemlja koju je načela sovjetska okupacija, a potom dokrajčio talibanski režim.

"Dragulji i strasti" Janka Matka oduševili su čitatelje Narodne knjižnice HNŽ-a Mostar.  Pa je tako istinita hrvatska povijesna priča o ljubavi, smrti i fatalnoj ogrlici zauzela peto mjesto najčitanijih djela u veljači.

foto: Facebook / Najčitaniji naslovi u veljači

Ostala djela koja su prošlog mjeseca zabavljala čitatelje u HNŽ-u su: "Ono" Stephena Kinga, "Božić jedan davni" Borislava Arapovića, "Grčke tragedije", " U registraturi" Ante Kovačića te Plautov "Škrtac".

Kopirati
Drag cursor here to close