Fališ

Emir Imamović Pirke predstavio roman 'Terorist' na književnoj večeri festivala 'Fališ'

Emir Imamović Pirke predstavio je u četvrtak u Šibeniku svoj novi roman ''Terorist''
Kultura / Knjige | 06. 09. 2018. u 23:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U četvrtak, na Trgu Ivana Pavla II. u Šibeniku, na Maloj loži, održana je književna večer s Emirom Imamovićem Pirketom.

U večeri su, u okviru festivala Fališ sudjelovali i Branko Sekulić i urednik Kruno Lokotar.

Novinar, pisac i kolumnist portala Bljesak.info Emir Imamović Pirke autor je novog romana “Terorist”, objavljen u izdanju nakladnika VBZ, koji su predstavljači opisali kao publicistički studiozno pisanu dokumentarističku fikciju u kojoj se autor duhovito, precizno i lucidno bavi vehabizmom u Bosni i Hercegovini.

U svojem petom romanu “Terorist”, Pirke se bavi fenomenom bosanskohercegovačkih vehabija – dobrovoljaca koji su otišli boriti se za kalifat Islamske Države, pitajući se – Kako je moguće da netko rođen u bivšoj Jugoslaviji, u doba kasnog socijalizma, završi kao islamski fundamentalist?

Roman je najavljen kao fikcijska publicistika nastala na zasadama novog žurnalizma, pisana precizno, duhovito, gotovo aforistično i lucidno, sa studioznim fokusom na istragu, kontekstualizaciju, esejizaciju i argumentaciju jedne sudbine u kojoj se demonsko sudara i izmjenjuje s tragičnim.

Podsjetimo, izložbom "Gola istina: Goli otok 2018." sarajevskog fotografa Milomira Kovačevića Strašnog, otvoren je u srijedu šesti Festival ljevice i alternative Šibenik.

Izložba je nastala za trodnevnog boravka sarajevskog fotografa na Golom otoku u sklopu umjetničke kolonije, a fotografije koje je tada snimio danas su izložene prvi put.

Emir Imamović Pirke, organizator Festivala alternative i ljevice Šibenik, predstavio je Kovačevića kao "dugogodišnjeg fotografa, građanina Pariza, viteza umjetnosti, jedinog sarajevskog fotoreportera koji je cijeli rat odbijao raditi za strane agencije i čovjeka koji nijednu smrt svojih sugrađana nije unovčio i pretvorio u novinsku vijest".

"Goli otok mračno je mjesto jugoslavenskog režima, mučilište i mjesto na kojem su ljudi prošli pakao. Kovačević ne otkriva čijim je idejama Goli otok postao mjesto smrti, on pokazuje što je Goli otok danas i kako izgleda mjesto iz kojeg je izbijen život. To mjesto nije ni turistička destinacija ni spomenik, već mjesto kojim se manipulira sukladno potrebama i političkom trenutku", rekao je Pirke.

To su fotografije, ističe fotograf čije radove koristi Louvre u svojim promotivnim materijalima, zapravo priča o pustoši i propasti. Sve crno bijele, bilježe rijetko bilje na otoku, oštar reljef i infrastrukturu koja gubi svoju strukturu i red koji prelazi u nered.

Festival ljevice i alternative Šibenik traje do subote, središnja tema ove mu je godine "Turizam: između profita i javnog dobra"', dok su druge, programski istaknutije teme "1948.: godina o kojoj se šuti", te "Politika iracionalizma: narod i njegove ideologije".

Kopirati
Drag cursor here to close