Permanent record

Edward Snowden sljedećeg mjeseca izdaje memoare

Knjiga "Permanent record" bavit će se Snowdenovim radom za CIA-u i NSA te razlozima zbog kojih je odlučio postati zviždač i svijetu otkriti programe masovnog prisluškivanja i nadzora.
Kultura / Knjige | 04. 08. 2019. u 18:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR  / Edward Snowden

Edward Snowden, vjerojatno najpoznatiji svjetski zviždač, a danas bjegunac od američkog pravosuđa, napisao je memoare. Danas 36-godišnjak koji živi u egzilu u Moskvi u knjizi "Permanent record" opisao je svoje godine rada kao podizvođač za američke agencije CIA i NSA, u kojima je pomogao u izradi tehnologija za masovno prisluškivanje i nadzor komunikacija građana.

Knjiga će biti njegov osobni doživljaj ovih agencija i općenito vladinih organizacija koje prate svoje građane, te će ispričati priču kako je došlo do toga da, potaknut vlastitom krizom savjesti, 2013. godine Snowden postane poznat u cijelom svijetu kao čovjek koji je najstrože čuvane američke tajne otkrio javnosti.

U dobi od samo 29 godina Snowden je riskirao cijelu svoju karijeru i budućnost, a vjerojatno i život, kako bi ljude upoznao s prljavim poslovima vlasti SAD-a, javlja Bug.hr.

Naslov knjige "Permanent record" (Trajni zapis) pojasnio je sam njezin autor riječima: "Sve što danas učinimo ostaje zapisano zauvijek.

Ne zbog toga što mi to želimo zapamtiti, nego zbog toga što nam više nije dozvoljeno zaboraviti. Najviše žalim zbog toga što sam pomogao izgraditi takav sustav."

U prodaji će se Snowdenovi, vjerojatno vrlo zanimljivi i intrigantni memoari, naći 17. rujna – simbolično, na dan kada se u SAD-u obilježava Dan ustava.

Kopirati
Drag cursor here to close