Admiral Mahić

Dvije godine od odlaska velikog pjesnika

Tijekom opsade grada Sarajeva bio je urednik prvog ratnog biltena Hrvatske seljačke stranke i voditelj – koordinator književnih programa u HKD "Napredak"
Kultura / Knjige | 19. 09. 2019. u 10:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Navršile su se dvije godine od smrti Admirala Mahića, velikog bosanskohercegovačkog pjesnika i velikog zaljubljenika u Hercegovinu.

Rođen je 19. siječnja 1948. u Banja Luci, a nakon završetna srednje škole, bio je student na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, ali je napustio studije. Radio je kao mornar, ribar, konobar, poštar, radiospiker, novinar.

Tijekom opsade grada Sarajeva bio je urednik prvog ratnog biltena Hrvatske seljačke stranke i voditelj – koordinator književnih programa u HKD "Napredak", u Sarajevu. Nakon rata imao je nekoliko inostranih književnih stipendija kao što su: Kulturkontakt-Austria, Alte-Schmiede, Wien, Kultur-Steimark, Graz i Maribor. Poezija mu je prevođena na francuski, slovenski, njemački i engleski jezik.

Pored poezije objavljivao je i prozu, zabilješke s putovanja i drame. Objavio je niz dramskih tekstova za djecu emitiranih na Radio Sarajevu. Živio je kao slobodni umjetnik u Sarajevu. Radio je dobrovoljno kao urednik časopisa za poeziju i umjetničku fotografiju Republika poezije. Bio je jedan od osnivača PEN Centra BiH.

Video: Admiral Mahic - U sobi grlim
Kopirati
Drag cursor here to close