Prozor u knjigu

Dvadeset osam plodonosnih godina Ogranka Matice hrvatske u Čitluku

Povodom 28. obljetnice obnoviteljskih rada Ogranka Matice hrvatske u Čitluku, održana je svečanost sa prigodnim kulturnim programom
Kultura / Knjige | 02. 06. 2019. u 15:38 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečano je obilježena 28. obljetnica obnoviteljskog rada Ogranka Matice hrvatske u Čitluku. Ovom je prigodom predstavljena nova knjiga istaknute književnice Anite Martinac i izložba slika poznate akademske slikarice Zdenke Bilušić.

Povodom 28. obljetnice obnoviteljskog rada OMH Čitluk u župnoj crkvi Krista Kralja slavljena je misa zahvalnica, nakon čega je u Galeriji fra Didaka Buntića započeo svečani program obilježavanja obljetnice tijekom kojeg je predstavljana nova knjiga novela književnice Anite Martinac i otvorena izložba slika akademske slikarice Zdenke Bilušić iz Šibenika simboličnog naslova ''Prozor u knjigu''.

Nova zbirka novela Anite Martinac nosi naslov ''Život nema naslova'', a uz autoricu u predstavljanju zbirke novela sudjelovali su Višnja Spajić i prof. Andrija Stojić, predsjednik OMH Čitluk.

Foto: PR / 28. obljetnica obnoviteljskog rada Ogranka Matice hrvatske u Čitluku

Inače, ova knjiga je, kao i ranija autoričina djela, objavljena u suradnji ogranaka Matice hrvatske, pa je tako zbirka novela ''Život nema naslova'' svijetlo dana ugledala u sunakladništvu Ogranka Matice hrvatske u Čitluku i Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima.

Recenzenti knjige su Miljenko Stojić i Ivan Župa, dok ilustraciju na naslovnici i crteža u knjizi potpisuje Vlado Brkić.

Izrada ilustracija jedan je od umjetničkih izražaja i akademske slikarice Zdenke Bilušić. Ova umjetnica, koja živi i radi u Šibeniku, u Galeriji fra Didaka Buntića izložila je slike objedinjene u izložbu pod nazivom ''Prozor u knjigu'' koja će ostati otvorena do 15. lipnja 2019. godine.

Inače Zdenka Bilušić je predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Šibeniku i iza sebe ima niz samostalnih i brojne skupne izložbe slika, skulptura, ilustracija i maski. Članica je ULUPUH-a, Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade (Klub prvih pisaca), In- sea-e i Unime.

Tijekom obilježavanja 28. obljetnice obnoviteljskog rada Ogranka Matice hrvatske nastupile su mlade glazbenice Eva Martinac i Gloria Mihić, a po završetku službenog dijela programa druženje je nastalo uz prigodni, slavljenički domjenak.

Foto: PR / 28. obljetnica obnoviteljskog rada Ogranka Matice hrvatske u Čitluku

Bogatim i zanimljivim programom u kojem je uživala mnogobrojna publika završena je kulturno-duhovna manifestacija Svibanjske svečanosti, kroz koju je Ogranak Matice hrvatske u Čitluku na već prepoznatljiv način ponovno oduševio posjetitelje.

Ova 151. izložba slika, uz 265 objavljenih naslova u svojoj bogatoj izdavačkoj djelatnosti, potvrđuje kako je Ogranak Matice hrvatske u Čitluku jedan od najplodonosnijih ogranaka.

Želeći sačuvati nacionalnu kulturnu vlastitost te je njegovati i širiti Ogranak Matice hrvatske u Čitluku organizira iznimno bogate kulturne manifestacije: Uskrs s Maticom u Brotnju, Božićni susret s Maticom u Brotnju, te Dani Matice hrvatske u Brotnju po starom hrvatskom hercegovačkom običaju od berbe, trganja do kušanja mladog vina, a od ove godine i Svibanjske svečanosti.

Kao izdavač naslova iz različitih znanstvenih disciplina i područja kulturnog života: iz književnosti, povijesti, likovne umjetnosti, botanike, arheologije i još nekim dugim nakladničkim ostvarenjima, ogranak objavljuje godišnjak Brotnjo, te s jedan je od rijetkih koji se mogu pohvaliti da su u određenom periodu rada izdavali čak tri časopisa za djecu Cvitak, Školarac i sada najaktivniji Cvrčak, koji je nedavno predstavljan i na sajmu knjiga u Splitu.

Kopirati
Drag cursor here to close