Pisci od Duvna

"Duvno u hrvatskoj književnosti"

S obzirom na pandemiju koronavirusa, knjiga još nije službeno promovirana, a prvo predstavljanje knjige bit će u Tomislavgradu povodom proslave Nikole Tavelića.
Kultura / Knjige | 22. 02. 2021. u 11:15 Bljesak.info
RTV HB | "Duvno u hrvatskoj književnosti"

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog pretpostavke da je upravo ondje okrunjen prvi hrvatski kralj – Tomislav – duvanjski je kraj u kontekstu hrvatske povijesti i kulture poprimio gotovo mitske dimenzije.

S obzirom na to da se i geografski nalazi na poprištu čestih previranja, njegova je politička, a s njom i književna povijest izrazito zanimljiva.

U duvanjskom kraju njegovalo se pučko pjesništvo i mnoge su priče kroz gangu postale dijelom kolektivnog sjećanja. Pa je u monografiji ‘Duvno u hrvatskoj književnosti’ predstavljeno dvadesetak pisaca iz toga kraja, možemo pročitati i kako je Andrija Kačić Miošić pisao o Duvnu, zabilježene su i epske pjesme o Mijatu Tomiću.

 Edicija, u sklopu koje je objavljena monografija ‘Duvno u hrvatskoj književnosti’, bavi se cjelovitom povijesti hrvatske književnosti.

S obzirom na pandemiju  koronavirusa, knjiga još nije službeno promovirana, a prvo predstavljanje knjige bit će u Tomislavgradu povodom proslave Nikole Tavelića.

Kopirati
Drag cursor here to close