World Music Festival

Dr. Vesna Oborina ponovo sa Mostarcima 'Na mostu'

Kultura / Knjige | 23. 07. 2011. u 12:33 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu pratećeg programa 5.Mostar World Music Festivala sinoć se pred mnogobrojnom mostarskom publikom predstavila Dr, pjesnikinja i slikarica Vesna Oborina. Prim.mr sci med.Vesna Oborina rođena je u Mostaru 1944 godine. Studij medicine završila je u Beogradu, a postdiplomsko usavršavanje u Sarajevu. Danas živi i radi u Podgorici (CG).

Do sada je objavila šest zbirki poezije: Requiem (1999), Nostalgija (2001), Galebov let (haiku, 2003), Raspukli nar (2005), Na peronima života (2006), Zvuci tišine (2009). 

Zbirka poezije “Na mostu” sedma je objavljena zbirka doktorice satkane od senzibilnosti i kreativnosti pretočenih u poeziju i likovnu umjetnost.  

“Dučićevu misao da “sve što znamo o ljubavi, znamo od pjesnika”, potvrđuje i poetesa Vesna Oborina. To ilustrira i ciklus pjesama Čovjek iz mog sna, izuzetno emotivno nadahnut, tiho, skoro sa bojaznošću sročen, iskrenošću prožet i obojen, protkan, skoro tek nagoviještenom sjetom i elegijom, jer sve prolazi, svemu dolazi kraj. A toj prolaznosti može samo da se odupre ljubav, pa pjesnikinja poručuje:

 “Vjeruj u ljubav

Jer samo ona

Jeste svijet”, između ostalog napisao je Veselin Brnović u svojoj recenziji. 

Drugi recenzent zbirke poezije “Na mostu” prof. Alma Fazil Obad pita se “Šta zapravo čini nostalgiju i zašto nam se prošlost uvijek čini ljepšom od sadašnjosti?” I odgovara razmišljanjem “Čovjeku je dano da u tom bijegu zapravo potraži svoju utjehu, a privid ima tu magiju da učini lakšim sve ono što nas opterećuje. Pjesnici se u svom oklopu osjećaju najudobnije. To je jedini prostor u kojem mogu biti gospodari, baš kao i svjetlucavi biser u tamnoj školjci.” 

Mostarska publika, dobrim dijelom i sama u sličnim emotivnim i životnim stanjima burnim aplauzima podržavala je pjesme zbirke “Na mostu” koje je čitala neprevaziđena Vesna Hlavaček mostarska pjesnikinja i novinarka. 

“Mnogo toga do sada izrečenog o Vesninoj poeziji mogla bih umotati u stihove Alekse Šantića: O mili časi, kako ste daleko, vi draga lica iščezla ste davno, pusta je soba, moje srce tavno i bez vas više ja sreće ne stekoh”. Odrastati uz stihove dragog pjesnika u Mostaru moglo je dati nagovještaj da će se veliki dio nas naći u tome nemirnom i pjenušavom viru poezije. I kada je u tome smislu učinjen prvi zamah, ona je bilo i najprirodnije osjećanja oblikovati po svojoj mjeri i ponuditi ih bez tajnih značenja, izliti ih u jednom dahu i učiniti bliskim onima koji će ih čitati”, napisala je recenzentica prof. Alma Fazil Obad. 

Koliko je mostarka Vesna Oborina cijenjena i poštovana u Podgorici u kojoj sada živi i radi, potvrđuje i dolazak crnogorske pjesnikinje Vjere Bojanić koja je vrlo nadahnuto govorila o svojoj “supatnici” i sestri po peru. Gospođa Bojanić se zahvalila i mostarskoj publici, domaćinima na divnoj dobrodošlici i na kraju otpjevala al capelo pjesmu iz svog kraja, čime je pokupila sve simpatije prisutnih.  

Moderatorica poetsko-likovnog kolaža “Na mostu” Aleksandra Savić na kraju programa kazala je:”Ništa nije slučajno. Večeras su se ovdje okupila Šantićeva djeca raznih generacija. Publika zna šta može očekivati od naših programa, a Vesna Oborina je i sama inspirirana Šantićevim djelom i evo danas smo svi zajedno pod Aleksinim krovom. Tri Gracije, pjesnikinje Vesna Oborina, Vesna Hlavaček i Vjera Bojanić, priredile su predivnu noć za pamćenje. Dolaskom posebne gošće Vjere Bojanić iz Podgorice napravili smo još jedan most kulture koji povezuje umjetnike.”   

Za Bljesak.info autorica Dr Vesna Oborina kazala je:”Jako sam sretna što sam opet u svom rodnom gradu koji je uvijek u mojim mislima i osjećanjima. Veselim se svim svojim prijateljima u publici, a posebno mi je zadovoljstvo sto se promocija dešava u Clubu Aleksa. Iza sebe imam desetine promocija, međutim niti jedna nije bila ovako spontana, nekonvencionalna, prisna i vedra, u prirodnom ambijentu koji odiše Šantićevim duhom”.

Kopirati
Drag cursor here to close