Muzej Hercegovine

Dodig predstavlja knjigu u Mostaru

O knjizi će govoriti muzejska savjetnica i predsjednica Međunarodnog muzejskog vijeća BiH Alma Leka, viša muzejska arhitektica Aida Sulejmanagić te autorica.
Kultura / Knjige | 08. 04. 2019. u 10:11 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavljanje knjige "Privatna zbirka kao muzejski fenomen - na primjeru zbirke Stjepana Meze", autorice Žanke Dodig, održat će se u srijedu, 10. travnja, u spomen kući Svetozara Ćorovića u Mostaru u 18.30 sati. 

O knjizi će govoriti muzejska savjetnica i predsjednica Međunarodnog muzejskog vijeća BiH Alma Leka, viša muzejska arhitektica Aida Sulejmanagić te autorica. 

Privatna zbirka plod je dugogodišnjeg rada autorice na zbirci i ostavštini Stjepana Meze te daje uvid u dosadašnje spoznaje o fenomenu sabiranja, kolekcijama i kolekcionarima, o počecima kolekcionarstva u svijetu, kao i načinu čuvanja sveobuhvatne baštine u muzejima. 

Knjiga govori o kolekcionaru Mezi - počecima njegovog kolekcionarskog angažmana, načinu nabavke novih primjeraka kolekcije, sudbini sakupljenog, kao i sudbini sakupljača, te detaljan opis zbirke koju je formirao i koju je kasnije, 1961. godine poklonio Muzeju Sarajeva. 

Ovim značajnim izdanjem za bosanskohercegovačku muzeologiju i povijest bosanskohercegovačkog kolekcionarstva Muzej Sarajeva je obilježio 140. godina od rođenja privatnog kolekcionara Stjepana Meze, te 50 godina od smrti ovog kolekcionara. 

Poznato je da je Mezo skupljao gotovo sve što se ticalo ugostiteljstva i hotelijerstva: knjige o kuhanju, pribor za jelo i jelovnike kao najprepoznatljivije i najmnogobrojnije u njegovoj kolekciji. 

Akcent njegovog skupljanja je na jelovnicima, mada je sakupljao i druge predmete pa i one koji nemaju veze sa tom oblašću, kao što su umjetničke slike, numizmatička zbirka, primjerci porculanskog posuđa, satovi, oružje, dijelovi namještaja, fotografije, diplome, medalje i kutije šibica. 

Put zbirke od njenog skupljača do Muzeja, autorica je rekonstruirala na osnovi spisa koji se čuvaju u bogatoj muzejskoj dokumentaciji. U opsežnom prikazu većina ove vrijedne dokumentacije (arhivska građa, različiti popisi predmeta, novinski isječci, korespondencija) prati historijat i razvoj zbirke u Muzeju. 

Tekst knjige je, također, popraćen brojnim ilustracijama iz fotografskog arhiva i reprodukcijama muzejskih predmeta iz Mezine ostavštine.

Kopirati
Drag cursor here to close