promijenila razmišljanje

Darvinova knjiga "O porijeklu vrsta" najutjecajnija akademska knjiga

Kultura / Knjige | 11. 11. 2015. u 13:57 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Knjiga "O porijeklu vrsta" Charlesa Darwina proglašena je najutjecajnijom akademskom knjigom koja je ikada napisana, te se smatra pokazateljem zašto su akademske knjige važne kao i knjigom koja je promijenila način razmišljanja.

Nakon što je objavljena lista 20 akademskih knjiga, kako bi se obilježio početak tjedna akademske knjige, javnost je glasovala za knjigu koju smatra da je bila najutjecajnija.

Među vodećim naslovima koji uključuju "Obranu ženskih prava" autorice Mary Wollstonecraft, roman "1984" George Orwella i "Bogatstvo naroda" autora Adam Smitha, Darvinovo obrazloženje teorije evolucije bilo je omiljeno javnosti s 26 posto glasova, prenosi Guardian.

Knjiga "O porijeklu vrsta" je tijekom glasovanja bila praćena "Komunističkim manifestom" i sabranim djelima Shakespeare, Platonovom "Republikom" na četvrtom i Kantovom "Kritikom čistog uma" na petom mjestu.

''Čini se da našim razmišljanjima prevlavada cjelishodnost i premišljanje, zbog čega je ohrabrujuće znati da je Kantov kategorički imperativ još uvijek poznat i smatra se važnim'', kazao je Alan Staton iz Udruženje knjižara.

Filozof Roger Scruton se složio s izjavom i rekao da je zahvalan što je "Kritika čistog uma" ušla u uži krug izbora najutjecajnijih akademskih knjiga.

''Kant je pokušao uraditi nešto nevjerojatno, kako bi pokazao granice ljudskog razmišljanja i u isto vrijeme opravdao korištenje intelektualnih moći unutar tih granica'', smatra Scruton.

Kopirati
Drag cursor here to close