DHK HB

'Cvjetni trn' Mare Cice Šakotić predstavljen mostarskoj publici

Za navedeno djelo autorica je ove godine dobila godišnju nagradu DHK HB Antun Branko Šimić i drugu nagradu na natječaju Fra Martin Nedić.
Kultura / Knjige | 20. 09. 2021. u 18:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Roman "Cvjetni trn", književnice Mare Cice Šakotić, predstavljen je pred mostarskom publikom u petak 17. rujna 2021., u organizaciji Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne.

Za navedeno djelo autorica je ove godine dobila godišnju nagradu DHK HB Antun Branko Šimić i drugu nagradu na natječaju Fra Martin Nedić.

Roman su simpatičnom izvedbom najavile Lena i Minja Radović.

U predstavljanju romana sudjelovali su predsjednik DHK HB Ivan Baković, Jozefina Knezović, umirovljeni glumac HNK Mostar Dragan Šuvak, u glazbenom dijelu programa nastupio je Leon Lasić, a program je vodila Maja Lasić, profesorica i glumica.

Govoreći o romanu "Cvjetni trn", Ivan Baković je, među ostalim, kazao kako je vrijeme u kojem se događa radnja i kroz koje putuju likovi romana (kako je rečeno, od kraja devetnaestoga do početka dvadeset i prvoga stoljeća) opisano bez idealiziranja, ali i bez hvale vremenu, sustavima i ratovima koji su se "nad nama smjenjivali u prošlih stotinu godina".

Foto: DHK HB / Promocija romana 'Cvjetni trn'

Posebno su, po njegovim riječima, dojmljive pripovjedne slike života učiteljica i učitelja šezdesetih godina prošloga stoljeća, koji su puni nade iz svršene škole krenuli u život pa "zaglavili" po bosanskim bespućima, često zahvaljujući i tadašnjoj bešćutnoj birokraciji i nepotizmu, nečemu što nam je, nažalost, ostalo do danas.

"Ovo je jedno od onih djela za koje vam je krivo što ga ne možete pročitati u jednom dahu u jednom danu, jer vas priča stalno vuče dalje i teško ga je ostaviti do sutra, a kad ga pročitate krivo vam je što završava. A kada djelo u čitatelju izazove ovaj osjećaj onda ono vrijedi čitanja", priopćeno je iz DHK Herceg Bosne.

Kopirati
Drag cursor here to close