Nagrada

Član Švedske akademije bojkotirat će dodjelu Nobelove nagrade Handkeu

Handke će kasnije u petak održati konferenciju za novinare, a nagradu vrijednu 935.000 dolara primit će 10. prosinca u Stockholmu.
Kultura / Knjige | 06. 12. 2019. u 14:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Švedske akademije, koja dodjeljuje Nobelovu nagradu za književnost, izjavio je u petak da će bojkotirati ovogodišnju svečanost u znak prosvjeda protiv nagrađivanja austrijskog pisca Petera Handkea, pristaše preminulog srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića, prenosi Hina.

"Neću sudjelovati u ovogodišnjem Nobelovom tjednu", rekao je Peter Englund u pismu listu Dagens. "Bilo bi jako licemjerno s moje strane da slavim Nobelovu nagradu Peteru Handkeu", dodao je Englund, jedan od 18 članova Švedska akademije.

Handke će  nagradu vrijednu 935.000 dolara primiti 10. prosinca u Stockholmu.

Odluka Švedske akademije da nagradu za književnost dodijeli Handkeu izazvala je kritike u nekoliko zemalja jugoistočne Europe, gdje je pisac poznat po svom prosrpskom stajalištu tijekom ratova na području bivše Jugoslavije '90-ih godina.

U medijima njemačkog govornog područja se i dalje žestoko polemizira oko dodjele Nobela piscu koji je branio Miloševićev režim, negira genocid u Srebrenici a Bošnjake uporno naziva "muslimanskim Srbima".

Ovoga je tjedna odstupilo dvoje članova Nobelova odbora za književnost, a jedan od njih rekao je da ne želi da "politički kriteriji budu iznad književnih", smjerajući na dodjelu nagrade Handkeu.

Kopirati
Drag cursor here to close